سخت افزار سرور چیست

سخت افزار سرور چیست؟ معرفی سخت افزار راه اندازی سرور

سخت افزار سرور, سرور
بدون دیدگاه

سخت افزار سرور چیست؟ هنگام خرید سرور یا هاست باید به نکته ای دقت داشته باشید و آن هم چیزی نیست جز، زیرساخت هایی که شرکت میزبانی ارائه می دهد. پس در کنار تمام ویژگی های میزبانی باید توجه کنید که از چه سخت افزاری در سرورها استفاده می شود تا منابع زیرساختی سایت شما را تامین کند. در این مقاله از میزبان فا نکست درباره اینکه سخت افزار سرور چیست و انواع سخت افزار راه اندازی سرور صحبت می کنیم، پس همراه ما باشید.

سخت افزار سرور

سرورها دستگاه ها یا اجزای فیزیکی هستند که وظیفه نگهداری از داده ها و سرویس دهی به کاربران را به عهده دارند و مهمترین رکن تشکیل دهنده شبکه هستند. به اجزای فیزیکی تشکیل دهنده سرور، سخت افزار سرور اطلاق می شود، همان اجزایی که با در کنار هم قرار گرفتن آنها یک سرور قدرتمند را تشکیل می دهند مانند مادربرد، پردازنده، حافظه، رم و غیره.

انواع سخت افزار سرور چیست

سخت افزار سرور با کامپیوتر شخصی (PC) متفاوت است زیرا سرورها برای پردازش های حجیم تر و کارهای سخت تر ساخته شده اند و از قابلیت اطمینان بالاتری برخوردارند. انتخاب سخت افزار مناسب برای کسب و کار شما می‏تواند سخت باشد و همه چیز بستگی به نیاز شما دارد و می تواند تاثیر مستقیم در موفقیت یا شکست وبسایت یا کسب و کارتان داشته باشد.

تاریخچه سخت افزار سرور چیست

تاریخچه سرورها به معنای مدرن از دهه 1990 با اختراع سرورهای تحت وب و رک ها شروع می شود. در سال 1993 نیز اولین رک ها برای نگهداری سرور توسعه یافتند. امروزه سرورها در طیف وسیعی از اشکال و قابلیت های متفاوت ارائه می شوند که در انتهای مقاله آن ها را بررسی میکنیم.

باید بدانید که اصطلاح سرور تمایزی میان حالت نرم افزاری و سخت افزاری ایجاد نمی کند و اغلب به سیستم های پرقدرتی اطلاق می شود که خدمات میزبانی ارائه میدهند با این حال سرورهایی چون میل سرور mail server، اپلیکیشن سرو یا وب سرورها در زمره نرم افزاری هستند که به راحتی می توانند روی یک سرور یا سیستم نصب شوند.

انواع سخت افزار راه اندازی سرور و معماری آن

حال که با مفهوم سرور و سخت افزار آشنا شدید، ممکن است بخواهید بدانید که بهترین سخت افزار سرور برای تامین نیازهایتان چیست. پس به اجزای کلیدی معماری و مشخصات سخت افزاری سرورها مانند مادربرد، پردازنده، حافظه RAM و ذخیره سازی میپردازیم.

1- مادربرد Motherboard

سخت افزار راه اندازی سرور چیست

مادربرد سخت افزاری که در قلب سرور قرار دارد و از طریق آن اجزای سیستم و دستگاه های خارجی به یکدیگر متصل می شوند. به زبان ساده می توان گفت قطعه سخت افزاری مادربرد، بصورت یک برد الکترونیک است که قطعات جانبی سرور بر روی آن نصب می شوند تا با هم ارتباط برقرار کنند. روی برد سخت افزاری سرور، اجزای زیر قرار دارند:

  • حداقل یک CPU
  • BIOS
  • اسلات هایی برای ماژول های RAM
  • مجموعه ای از تراشه ها برای مدیریت I/O
  • رابط های SATA (Serial Advanced Technology Attachment) یا SAS (Serial-Attached SCSI)
  • اسلات هایی مانند PCIe و آداپتورهای شبکه یا گرافیک برای اتصال به دستگاه های خارجی

دو نوع اصلی مادربرد عبارتند از : ATX (Advanced Technology Extended) و LPX (Low-Profile Extension) که برای ساختارهای کوچکتر Pico BTX، Mini ITX و BTX به کار می روند.

2- پردازنده CPU

انواع سخت افزار سرور چیست

Central Processing Unit یا همان واحد پردازش مرکزی که با نام CPU یا پردازنده آن را میشناسیم، قطعه ای سخت افزاری است که روی مادربرد قرار دارد. سخت افزاری که در سرور دستورالعمل ها را تفسیر و اجرا می کند، داده ها را پردازش و وظایفی همچون سرویس دهی صفحات وب، اجرای کوئری های دیتابیس و نیز اجرای برنامه ها و دستورات محاسباتی را به عهده دارد. پس اگر مادربرد قلب سرور است، CPU حکم مغز آن را دارد و بطور خلاصه پایه و اساس تمام عملیات سیستم است.

افزایش تعداد پردازنده به سرور اجازه می دهد تا در یک زمان تعداد تسک های بیشتری را انجام دهد. برای ارائه سرویس هاست اختصاصی آسمان آبی میزبان فا از بهترین نسل پردازنده ها روی آخرین نسل سرورهای HP استفاده شده است.

در زیر، لیستی از بهترین پردازنده های مناسب سرور را مشاهده میکنید:

  • Intel Xeon Processor
  • AMD Threadripper 3995WX
  • Intel Xeon Gold 6238T
  • AMD Ryzen 9 5950X
  • Intel Core i9-10900kf Processor
  • Intel Core i9-10980XE

3- حافظه RAM

آشنایی با سخت افزار سرور

سخت افزار سرور مهم بعدی، حافظه یا همان RAM است که به عنوان حافظه اصلی سرور یا سیستم عمل می کند. سخت افزاری که سیستم عامل، داده های در حال استفاده و برنامه ها را برای اینکه پردازنده دسترسی سریع به آنها داشته باشد، در خود نگهداری می کند. رم با پردازنده ارتباط مستقیم دارد و باید با سرعت و عملکرد پردازنده مطابقت داشته باشد. این نوع حافظه معمولا رم پویا یا DRAM نامیده می شود و چندین نوع DRAM برای سرورها وجود دارد.

رم عملکرد read/write بسیار سریعتری را نسبت به سایر انواع ذخیره سازی داده ارائه می دهد به این دلیل که به عنوان پلی بین سیستم عامل، برنامه ها و سخت افزار عمل می کند. متداول ترین فرم فکتور برای DRAM ماژول حافظه دوگانه درون خطی است و DIMM (Dual In-line Memory Module) در ظرفیت ها و ویژگی های عملکردی بیشماری در دسترس هستند. یک سرور معمولی می تواند صدها گیگابایت حافظه داشته باشد.

4. هارد دیسک

آشنایی با سخت افزار سرور

از نظر ظرفیت ذخیره سازی، سرورها می توانند به انواع مختلفی از درایوها از جمله هارد دیسک HDDو SSD و NVMe مجهز شوند. همانطور که می دانید، هارد رسانه ای است که اطلاعات را ذخیره می کند. سخت افزاری که خواندن، نوشتن و موقعیت یابی را بر عهده دارد و یکی از فناروی های ذخیره سازی داده ها روی سرور است که در طول زمان از اندازه بسیار بزرگ به استاندارد 2.5 و 3.5 اینچی که SSF و LFF نام دارند رسیده.

هارد تاثیر مستقیمی روی سرعت سرور و در مجموع، روی سیستم های کامپیوتری و بخصوص سرورها دارد زیرا سرورها بصورت شبانه روزی روشن هستند و باید این توانایی را داشته باشند که در ساعات طولانی و با حجم اطلاعات بالا کار کنند، پس هاردیسک و نوع آن بسیار حائز اهمیت است.

انواع هارد درایوهای سرور به دستگاه های ذخیره سازی سخت افزاری مورد استفاده در سرور برای ذخیره و بازیابی دیتا اشاره دارند که بطور خاص برای سرور طراحی شده اند. در مجموع هاردها از نظر تکنولوژی مورد استفاده به سه دسته تقسیم می شوند که در ادامه بررسی میکنیم:

  1. HDD
  2. SSD
  3. NVMe

این نوع هاردها با هاردهای استفاده شده در کامپیوترهای معمولی متفاوت هستند. از آنجایی که هارد درایوهای سرور برای رسیدگی به حجم کاری بالای سرورها ساخته شده اند، برای عملکرد و قابلیت اطمینان بهینه سازی شده اند و مشخصه هایی همچون سرعت انتقال سریعتر، اندازه حافظه بزرگتر و قابلیت های پیشرفته تصحیح خطا را دارا می باشند.

هاردیسک HDD

همان هارد دیسک های چرخان سنتی که از ذخیره سازی مغناطیسی برای ذخیره داده ها استفاده می کنند. ظرفیت ذخیره سازی بالا و هزینه کمتری دارند اما نسبت به هاردهای SSD و NVMe از سرعت پایین تری برخورداراند پس امروزه که سرعت حرف اول را میزند، HDDها انتخاب هوشمندانه ای برای سرور نیستند!

هاردیسک SSD

درایوهایی که از حافظه فلش برای ذخیره دیتا استفاده می کنند و سرعت Rewd/Write قابل توجهی نسبت به هارد دیسک های HDD دارند. بااینکه نسبت به HDD گران تر اند، اما عملکرد بهتری و تاخیر کمتری دارند و معمولا برای دیتابیس و مجازی سازی استفاده می شوند.

حافظه NVMe مخصوص سرور

هارد سخت افزار اصلی سرور

NVMe ها جدیدترین پیشرفت در فناوری ذخیره سازی هستند. آنها سرعت انتقال سریعتری نسبت به SSD های سنتی ارائه می دهند و برای برنامه هایی با کارایی بالا که به تاخیر کمتر و توان عملیاتی بالا نیاز دارند ایده آل هستند.

برخی ارائه دهندگان میزبانی از حافظه های NVMe دسکتاپی به جای NVMe مخصوص سرور استفاده میکنند که فریب مشتری است. این نسل حافظه ها تنها روی سرورهای نسل 10 ببعد HP قابل استفاده هستند.

نکته: علاوه بر تمامی انواع هاردها، ذخیره سازی سرور شامل RAID نیز می شود، که منجر به افزونگی داده ها و بهبود عملکرد می شود.

5- اتصالات شبکه Network Connection

سخت افزار سرور چیست

سرور زمانی موثر واقع می شود که دارای شبکه ای باشد که به عنوان کانال ارتباطی از آن استفاده کند. شبکه به عنوان جزئی از سخت افزار سرور محسوب نمی شود ولی هر سرور دارای سخت افزاری است که امکان اتصال به شبکه را فراهم می کند و این کانکشن پوینت معمولا روی مادربرد سرور قرار دارد.

برای حفظ ارتباط بین سرور و دیتاسنتر، به یک اتصال شبکه نیازمندیم زیرا هر دیوایس برای دسترسی به سرور، باید از طریق کابل یا وایرلس به شبکه متصل شود. این اتصال به شبکه سرور، از طریق یک آداپتور شبکه (Network Adapter) که قطعه ای سخت افزاری درون سرور است ایجاد می شود. network adapter به عنوان یک تراشه و پورت فیزیکی روی مادربرد یا بصورت یک آداپتور جداگانه متصل به یک اسلات توسعه مادربرد سرور مانند PCIe موجود است.

6- منبع تغذیه Power supply

منبع تغذیه یا همان پاور، یک قطعه سخت افزاری در سرور است که وظیفه دارد جریان متناوب (AC) را قبل از انتقال به مادربرد به جریان مستقیم (DC) تبدیل کند. پاور بصورت قطعه ای سخت افزاری در محفظه پشت سرور نصب می شود و از طریق کابل هایی، برق را به ماردبرد و سایر دستگاه های متصل به سرور توزیع می کند. و معمولا شامل یک فن برای خارج کردن گرما از سرور است.

Power supply معمولا بر حسب توان و وات رتبه بندی می شوند و یک سرور معمولی با توجه به میزان پیچیدگی دیوایس های موجود در سرور می تواند از پاور 200 تا 500 وات یا بیشتر استفاده کند. بهتر است که بیش از یک منبع تغذیه با قابلیت تعویض در سرور استفاده کنید به این دلیل که سرور باید بی وقفه روشن باشد و این امر باعث می شود که در صورت قطع برق یا خراب شدن یکی از پاورها سرور خاموش نشود.

7- پردازنده گرافیکی GPU

قطعات سخت افزاری سرور چیست

یکی دیگر از اجزای سخت افزار سرور، GPU یا واحد پردازش گرافیکی است. نوعی تراشه پردازنده با یک یا چند هسته که به وظایف گرافیکی همچون پردازش و نمایش تصویر اختصاص داده شده است. GPU به دیوایس ها در شبکه اجازه می دهد از برنامه هایی استفاده کنند که به داده های بصری متکی هستند مانند نرم افزارهای ویرایش تصویر یا ویدیو، شبیه سازی سه بعدی، برنامه های طراحی، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و دسکتاپ مجازی. سخت افزار GPU در سرور معمولا به صورت یک کارت آداپتور گرافیکی در یکی از اسلات های روی مادربرد مانند اسلات PCIe نصب می شود.

ویژگی های کلیدی سخت افزار سرور

در عصر دیجیتال امروز، داده ها و جریان اطلاعات کلید عملیات تجاری هستند و سرورها در این زمینه نقش حیاتی دارند، سرورها به شکل های مختلف از جمله میزبانی اشتراکی، مجازی یا VPS، ابری یا اختصاصی وجود دارند. پس بهتر است برخی از ویژگی های کلیدی یک سرور خوب با سخت افزارهای قوی را با هم بررسی کنیم.

1- مقیاس پذیری سخت افزار سرور

 همانطور که کسب و کار رشد می کند نیازهای تکنولوژیک نیز افزایش می یابد، پس مهمترین ویژگی سرور مقیاس پذیری آن است که با رشد بیزینس، سخت افزار نیز ارتقاء یابد.

2- قدرت پردازش بالای سخت افزارهای سرور

طراحی سرورها به گونه ای است که قدرت پردازش قابل توجهی دارند در نتیجه شبکه می تواند همزمان وظایف بزرگتری را مدیرت کند.

3- قابلیت اطمینان سرور

 ویژگی مهم دیگر در سرورها قابلیت اطمینان آن ها است. سخت افزار سرورها به گونه ای طراحی شده که سیستم های محاسباتی حیاتی آنها به طور مداوم در دسترس و آنلاین باشد در نتیجه زمان خرابی به حداقل می رسد.

4- دسترسی به منابع مشترک

سرورها در مقایسه با سیستم های مستقل عملکرد بهتری دارند و این پیوستگی کار تیمی را افزایش می دهد و جریان کار را در بخش های مختلف سازمان ساده تر می کند. این امر به متخصصان اجازه می دهد به راحتی به منابع مشترک شبکه، برنامه ها و دستگاه های جانبی دسترسی داشته باشند از سوی دیگر هرچقدر منابع پردازشی سرورها بالاتر و قدرتمندتر باشند، دسترسی به این منابع بالاتر بوده و از سویی محدودیت های منابع اشتراکی چون کمبود فضا یا منابع کمتر احساس می شود. بنابراین قبل از تهیه سرور از میزان منابع آن همچون رم و پردازنده و حافظه مطلع شوید.

5- صرفه جویی در هزینه

توزیع وظایف منجر به فشار کمتری روی دیوایس های شبکه و در نتیجه طولانی شدن عمر آنها می شود و به این وسیله هزینه های عملیاتی شرکت ها کاهش می یابد. وجود فن های قوی در سرور میتواند از ریسک سوختگی قطعات و خرابی سخت افزارها بکاهد این امر باعث افزایش عمر سخت افزار سرور و کاهش هزینه های اضافی برای سازمان خواهد شد.

6- امنیت سایبری

ویژگی کلیدی دیگر سرورها این است که آنها برای حفاظت از دیوایس های شبکه و وب سایت ها در برابر حملات سایبری ضروری هستند چرا که آنها درخواست های کلاینت ها را بررسی و IPها را ارزیابی می کنند و در صورت مشاهده رفتار مشکوک سخت افزار سرور آن را رد می کند و حتی در صورت نیاز IP مبدا را نیز مسدود می کند تا از شبکه محافظت شود.

انواع سرور از لحاظ نوع بدنه سخت افزاری

در میان تمامی این اشکال سرورهای اختصاصی در راه اندازی تمامی این سیستم ها نقش اساسی دارند پس درک ساختار و اجزای سخت افزاری سرور بسیار مهم است چرا که این دانش بر سازماندهی و استفاده آنها در روش های میزبانی تاثیرگذار است. در ادامه به معرفی 4 نوع سرور از گذشته تاکنون پرداخته ایم تا بیشتر با دنیای سرور و معماری آن آشنا شوید.

  1. سرورهای ایستاده
  2. سرورهای رکمونت
  3. تیغه ای
  4. مین فریم

1. Tower servers یا سرورهای ایستاده

سخت افزار سرور

سرورهای ایستاده شبیه کیس کامپیوتر شخصی هستد، سریعتر خنک می شوند چرا که تراکم اجزای کمتری دارند، نسبتا ارزان بوده و به همین دلیل سخت افزار این سرورها گزینه ای مقرون به صرفه برای کسب و کارهای کوچک یا کسانی است که بودجه کمتری دارند. این نوع سرورها فضای بیشتری را نسبت به سایر سرورها اشغال می کنند. رفته رفته با در نظر گرفتن ساختار مهندسی، شکل سرورها و معماری داخلی آن ها تغییر یافت تا فضای کمتری را در یک رک اشغال کنند.

2. Rack Servers یا سرورهای رک

تجهیزات سخت افزاری سرور چیه

همانطور که از نام این سرورها پیداست، سرورهای رک یا سرورهای رکمونت (Rack-mounte) برای نصب روی رک طراحی شده اند، حتما نمونه آن را در دیتاسنترها مشاهده کرده اید. سخت افزار این نوع سرورها نقش مهمی در عملکرد کلی دیتاسنترها ایفا می کنند. سرورهای رک فضای کمتری نیاز دارند و بر اساس اندازه های استاندارد ساخته می شوند به این معنا که حتی اگر از برندهای مختلف تولید کننده سرور آنها را تهیه کنید، باز هم اندازه آنها یکسان است.

3. Blade servers یا سرورهای تیغه ای

آشنایی با سخت افزار سرور

سرورهای تیغه ای، سرورهایی ماژولار با تراکم بالا هستند که برای قرار گرفتن در یک محفظه به نام Blade طراحی شده اند. از جمله مزایای این سرورها می توان به فرم فکتور کوچکتر، مصرف انرژی کمتر، قابل تعویض بودن و خنک کنندگی سریعتر اشاره کرد چرا که هر تیغه توسط فن های خود به طور مجزا تهویه و خنک می شود.

طراحی سرورهای تیغه ای به گونه ای اختصاصی است و نحوه دسترسی به سرور و قراگیری آن ها نسبت به هم کنترل و اختیار عمل خوبی را به مدیران بخشید و البته تعمیر سرورهای تیغه ای به دلیل معماری ماژولار، ساده تر به نظر میرسد. اما در این نسل سرور هم تغییراتی اعمال شد.

4. مین فریم ها Mainframes

سخت افزار server

دهه 1950 و 1960 آغازی برتاریخچه سخت افزار سرور در کنار ارائه مین فریم ها بود. سرورهایی قدرتمند و بزرگ که برای پشتیبانی از چندین کاربر و برنامه بطور همزمان طراحی شده اند. معماری آنها بر اساس Client-Server است و معمولا توسط سازمان های دولتی یا سازمان های بزرگ استفاده می شوند که نیازمند قدرت محاسباتی و امنیت بالاتری هستند.

سخت افزار سروری که انتخاب می کنید به نیازهای کسب و کارتان، بودجه و فضای مورد نیاز شما وابسته است. درک کاربردها و مزایای انواع سخت افزار سرور می تواند به شما کمک کند تا در هنگام انتخاب سرور مناسب برای بیزینس خود تصمیم آگاهانه ای اتخاذ کنید. از آنجایی که سرورها سیستم های پیچیده ای هستند که راه اندازی و نگهداری از آنها نیازمند تخصص و تجربه است توصیه می کنیم که در تهیه سخت افزارها و تجهیزات سرور از یک متخصص کمک بگیرید سرویس هاست اختصاصی آسمان آبی میزبان فا با منابع و امکاناتی در حد یک سرور اختصاصی میتواند پاسخگوی نیازهای سازمان شما باشد.

سوالات متداول سخت افزار سرور

  1. سخت افزار سرور چیست؟

    به قطعات فیزیکی تشکیل دهنده سرور مانند رم، هارد، مادربرد، منبع تغذیه، کارت شبکه و غیره سخت افزار سرور می گویند.

  2. چه نکاتی هنگام انتخاب سخت افزار سرور باید در نظر گرفته شوند؟

    مشخص کردن نیازها، تعیین بودجه، مقایسه قطعات مختلف، کمک گرفتن از یک متخصص قبل از تهیه سخت افزار سرور ضروری است.

  3. چگونه قطعات سخت افزاری سرور را نگهداری کنیم؟

    نظافت سرور، پایش دمای سرور، بروزرسانی، تهیه پشتیان بصورت منظم و بررسی مداوم تجهیزات سخت افزازی و…

  4. چرا به سرور نیاز داریم؟

    سرورها به تجمیع منابع در سازمان ها کمک می کنند و سبب اشتراک منابع با کاربران می شوند.

  5. چرا سرورها به CPU نیاز دارند؟

    برای اینکه سرورها مفید واقع شوند نیازمند همراستایی اجزای مختلف هستند. در این میان CPU عنصری اصلی و عاملی تعیین کننده بر عملکرد سرور است که همچون مغز سرور و هسته اصلی آن عمل میکند.

این مطلب را می پسندید

5/5 - (1 رای)

اشتراک گذاری مطلب
نویسند محتوا:
محتوای تیمی کار شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.