سرور مجازی یا سرور اختصاصی؟ تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی چیست؟ کدام بهتر است؟ جواب تمام این سوال ها تنها به یک مساله بستگی دارد، اینکه سرور مجازی شما دارای چه میزان منابع و قدرت پردازشی است؟ گاها یک سرور مجازی با زیر ساخت پرقدرت نسبت به برخی سرورهای اختصاصی دارای قدرت پردازش بالاتری است. اما چطور تشخیص دهیم که برای کسب و کار ما کدام بهتر است؟ باید بگوییم سرورها در انواع مختلفی ارائه شده اند. امروز با تجربه ای بالغ بر 15 سال، تصمیم گرفتیم به مقایسه سرور مجازی و سرور اختصاصی بپردازیم به گونه ای که در انتهای این راهنما با تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی آشنا شوید و انتخاب دقیق تری برای کسب و کار انلاین خود داشته باشید.
سرور مجازی یا سرور اختصاصی؟
سرور مجازی یا VPS مخفف عبارت Virtual Private Server و همانطور که از نامش پیداست ماهیتی مجازی دارد! در حقیقت زیر ساخت آن یک سرور اختصاصی فیزیکی است که با نصب نرم افزار مجازی ساز، به سرورهای کوچکتری با منابع محدود تری تبدیل شده و هر کدام از این بخش ها، یک سرور مجازی شده است. سرور مجازی در واقع نوعی سرور اختصاصی اما با منابع کوچکتر و محدود تر است که در اختیار کاربر قرار می گیرد.
به زبان خیلی ساده تر اینگونه است که نرم افزار مجازی ساز با نصب بر روی سرور، آن سرور بزرگ با منابع بزرگ را به بچه سرورهای کوچک تری تبدیل می کند. این خیلی متفاوت است با سرور اشتراکی، چرا که ما هر سرور مجازی را به یک کاربر اختصاص می دهیم اما در میزبانی اشتراکی یک سرور با منابع اصلی بین چندین نفر به اصطلاح share می شود. پس سرور مجازی دارای منابع پردازشی بالاتر و دسترسی های بیشتر نسبت به هاست است، اما منابع آن از یک سرور فیزیکی اختصاصی کمتر است. این اولین تفاوت سرور اختصاصی و سرور مجازی تلقی می شود.
اما قضیه در سرور اختصاصی متفاوت تر است. سرور اختصاصی که با نام Dedicated Server نیز شناخته می شود، یک سرور فیزیکی است که با تمام منابع تنها در اختیار یک کاربر قرار می گیرد. زیر ساخت این نوع سرور دقیقاً مانند سرور مجازی است اما با این تفاوت که هیچ مجازی سازی جهت تقسیم بندی منابعی مانند CPU رم و حافظه و… وجود ندارد و تمامی منابع با حجم و ظرفیت بالا در اختیار یک کاربر قرار می گیرد و کاربر قادر است به تنهایی از تمامی منابع با کانفیگ مور نظر و دلخواهش استفاده کند. طبق تمام این تفاسیر، اولین تفاوت سرور مجازی و سرور اختصاصی در میزان منابع پردازشی است که در اختیار کاربر قرار می دهند، دومین تفاوت در ماهیت آنهاست که سرور اختصاصی وجودی فیزیکی دارد اما سرور مجازی بخشی از سرور فیزیکی است که با مجازی ساز ایجاد شده. در ادامه به بررسی تمام تفاوت های این دو نوع سرور و مقایسه سرور مجازی و سرور اختصاصی می پردازیم.
تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی (فیزیکی)
با تعاریف و ویژگی هایی که سرور مجازی و اختصاصی دارند با یک بررسی کلی و مقایسه سرور مجازی و سرور اختصاصی حتماً متوجه شده اید که سرور اختصاصی و مجازی در واقع از یک زیرساخت مشابه بهره مند می شوند که تنها در سرور مجازی، یک ماشین مجازی ساز بر روی سرور فیزیکی نصب شده و آن را به سرور مجازی و در واقع به سرورهایی کوچکتر با منابع محدودتر تبدیل کرده است. حالا در این قسمت به تفاوت سرور مجازی و سرور اختصاصی و مقایسه آن ها می پردازیم:
- منابع: اصلی ترین تفاوت بین سرور مجازی و اختصاصی قدرت استفاده کاربر از منابع است که در سرور مجازی به دلیل تعدد کاربران، دسترسی به این منابع محدود است. در حقیقت منابع تقسیم در اختیار تعدا اندکی کاربر قرار دارد.
- قدرت: در سرور مجازی به دلیل تخصیص منابع کل سرور فیزیکی بین چند کاربر، طبیعتا قدرت کمتر از یک سرور اختصاصی خواهد بود. منابع پردازشی یک سرور مجازی نسبت به سرور اختصاصی کمتر است. (البته این مورد به سرور فیزیکی اصلی هم بستگی دارد گاها یک سرور مجازی قدرتی معادل یا حتی بیشتر از یک سرور اختصاصی دارد.)
- قیمت: قیمت سرور مجازی کمتر از سرور اختصاصی است و برای کسانی که سایت پر بازدید دارند اما توان تهیه سرور اختصاصی را ندارند بهترین گزینه، سرور مجازی است.
- امنیت: امنیت در سرور اختصاصی به دلیل استفاده یک کاربر از کلیه منابع نسبت به سرور مجازی، بسیار بالاتر است.
- دانش مدیریت سرور: تخصص در داشتن سرور اختصاصی آن هم زمانی که به منابع به این زیادی نیاز دارید، حتماً الزامی است. شما باید دانش کافی در خصوص مدیریت و کانفیگ سرور خصوصی را داشته و علاوه بر آن با سخت افزارها و زیرساخت سرور، به خوبی آشنایی داشته باشید تا در مواقع خرابی و سوختگی قطعات بتوانید سرور را روشن نگه دارید.
- شخصی سازی: در هر دو سرور امکان اعمال کانفیگ های دلخواه وجود دارد اما در سرور اختصاصی بستر فراهم تر و امکان شخصی سازی بدون محدودیت است.
- انتقال دیتا: اگر در سرور شما مشکلی پیش بیاید در سرور مجازی انتقال دیتاها و اطلاعات بسیار راحت تر است تا سرور اختصاصی. (چرا که حجم دیتا کمتر است! اما انتقال داده در هر دو سرور به یک شکل صورت میگیرد.)
- چالش سوختگی و خرابی قطعات: مالک سرور اختصاصی باید همواره مراقب قطعات و سخت افزارهای زیرساخت باشد اما دارنده سرور مجازی این مساله را به مالک اصلی سرور فیزیکی میسپارد.
- تجهیزات سخت افزاری: مالک سرور اختصاصی به سخت افزارهای زیرساخت دسترسی دارد.
- پهنای باند: در سرور اختصاصی کاربر دسترسی کامل به کلیت پهنای باند دارد اما در سرور مجازی این دسترسی در حد هر کاربر محدود می شود.
- تعمیر و نگهداری: صاحبان سرورهای اختصاصی باید محلی را برای استقرار سرور خود در نظر بگیرند اصولا سرورها در دیتاسنتر نگهداری می شوند پس باید هزینه رک و دیتاسنتر نیز پرداخت شود (چنانچه سرور خود را از هاستینگ اجاره کنید این هزینه ها توسط مجموعه هاستینگ متقابلا پرداخت می شود) ولی در سرور مجازی هزینه تعمیر و نگهداری وجود ندارد.
- نصب سیستم عامل و کانفیگ های دلخواه: در هر دو نوع سرور امکان پیکربندی و نصب سیستم عامل دلخواه وجود دارد و شما می توانید کانفیگ مورد نظر خود را پیاده سازی کنید در خصوص کانفیگ ها تفاوت چندانی وجود ندارد اما در نهایت ادمین اصلی سرور فیزیکی تعیین میکند در سرور مجازی برخی محدودیت ها وجود داشته باشد یا خیر.
ویژگی ها | منابع در دسترس | قیمت | قدرت و عملکرد | امنیت | هزینه رک و نگهداری | موارد استفاده |
سرور اختصاصی | کل منابع | $$$$ | ⭐⭐⭐⭐⭐ | وابسته به کانفیگ | ✔️ | سایت های پر مصرف و پربازدید📈 |
سرور مجازی | بخشی از منابع | $$ | ⭐⭐⭐ | وابسته به کانفیگ | ❌ | سایت های پربازدید* |
*نکته: منابع در دسترس در سرور مجازی، قدرت و عملکرد و همچنین امنیت آن همگی به کانفیگ های اولیه سرور بستگی دارد و سطح آن می تواند از عالی تا قابل قبول متغیر باشد پس مقوله کانفیگ در سرور مجازی و اختصاصی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چنانچه سایتی دارای بازدید بسیار بالایی باشد به گونه ای که منابع پردازشی بسیار زیادی را مشغول کند بهتر است روی سرور اختصاصی میزبانی شود.
ویژگی های سرور مجازی
سرور مجازی که در نوع خود بخشی از یک سرور اختصاصی محسوب می شود، دارای ویژگی هایی است که ما در راهنمای سرور مجازی چیست و چه کاربردی دارد؟ به صورت کامل و تخصصی به آن پرداخته ایم اما در این قسمت برخی از مهم ترین ویژگی های یک سرور مجازی را عنوان می کنیم تا ذهنیت دقیق تری نسبت به آن داشته باشید و تفاوت سرور مجازی با سرور فیزیکی برای شما مشهودتر شود:
- دارای زیرساخت قدرتمند و بروزتری نسبت به سرویس اشتراکی (در حقیقت یک سرور کوچک با منابع مشخص است)
- به گونه ای بهینه و اصولی و حرفه ای پیکربندی شده است.
- متناسب با نیاز و کسب و کار شما بهینه سازی شده.
- دارای منابع کافی CPU رم و حافظه برای پاسخگویی به نیاز کاربر است.
- امکان مدیریت سرور و اعمال کانفیگ اختصاصی وجود دارد.
- همگام با رشد سایت، امکان ارتقاء منابع جود دارد.
- برخورداری از IP اختصاصی برای امنیت بیشتر
- امکان نصب و پیکربندی موارد مورد نظر
- سرور مجازی هزینه های تعمیر و نگهداری ندارد.
- سرعت، پایداری و امنیت سرور مجازی بالا است (این مساله با کانفیگ در ارتباط مستقیم است).
- و…
نکته مهم: دقت داشته باشید سرور اصلی میزبان شما اصطلاحا اورسل نشده باشد! بررسی کنید از چه سخت افزارهایی در زیرساخت سرور مجازی شما بهره گرفته شده؟ و نهایتا چه میزان منابع پردازشی به شما اختصاص داده می شود…
ویژگی های سرور اختصاصی
سرور اختصاصی که یک سرور فیزیکی است و از منابع رم و پردازنده به طور مستقیم و تمام و کمال استفاده می کند در حقیقت به منابع پردازشی دسترسی کاملی دارد پس خوشبحال کسیکه سایتش روی سرور اختصاصی میزبانی می شود! البته باید بگوییم معماری سرور اختصاصی در میزبان فا با روش های سنتی و سایر هاستینگ ها کاملا متفاوت است و از تجمیع توان سرورهای اختصاصی در کنار هم بهره گرفته می شود. حالا ما در این قسمت به ویژگی های سرور اختصاصی پرداخته ایم و شما می توانید آن را با یک سرور مجازی مقایسه کنید:
- سرور اختصاصی می تواند در مقابل حملات احتمالی امنیت بالاتری داشته باشد، چرا که سرور تنها در اختیار یک کاربر است.
- سرور اختصاصی همانطور که از نامش پیداست به صورت اختصاصی در اختیار یک کاربر است که همان کاربر کنترل کامل را بر روی این سرور دارد.
- در این سرور هیچ محدودیتی در استفاده از منابع وجود ندارد. در واقع تمام منابع پردازشی در اختیار مالک سرور است.
- سرور اختصاصی با زیرساخت سخت افزاری قدرتمندی توسعه یافته که می توان زیر ساخت آن را بهبود بخشید و گسترش داد.
- منابع اختصاصی و قابل ارتقا در لحظه یکی دیگر از ویژگی های سرور اختصاصی و تفاوت آن با سرور مجازی است.
- یکی از ویژگی های سرور اختصاصی میزبان فا بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته کلاسترینگ با سخت افزار قدرتمند است.
- امکان مدیریت و کانفیگ کل سرور به صورت دلخواه میسر است.
- سرور اختصاصی دارای هزینه های تعمیر و نگهداری می باشد.
- و…
تا اینجا بر اساس مقایسه سرور مجازی و سرور اختصاصی با ویژگی های تخصصی و ماهیت آن ها آشنا شدید و می دانید تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی دقیقا چیست اما سوال اینجاست که چه کسانی از سرور مجازی باید استفاده کنند و انتخاب سرور اختصاصی برای چه کسانی شایسته تر است در ادامه افراد و نیاز آن ها را دسته بندی می کنیم.
چه کسانی باید سرور مجازی تهیه کنند؟
- سرور مجازی برای سایت های پرمصرف و پربازدید گزینه خوبی است.
- کسانیکه تمایل دارند از سرورهایی با قدرت بالا بهره ببرند.
- کسانیکه تمایل دارند سرور میزبان خود را مدیریت کنند و کانفیگ دلخواه خود را داشته باشند.
- کسانیکه نمی خواهند سایتشان روی سرویس های اشتراکی با سایر کاربران (هاست) میزبانی شود.
- کسانیکه سرعت و آپتایم بالایی را انتظار دارند.
- برای کسانیکه به منابع پردازشی بالایی نیاز دارند.
- برای کسانیکه سایتاشان رشد کرده و بازدید بالایی دارند و در حال حاضر از هاست استفاده می کنند.
- برای کسانیکه قدرت خرید یک سرور اختصاصی قدرتمند را ندارند.
- و…
سرور اختصاصی برای چه کسانی مناسب است؟
- مناسب کسانیکه همه ویژگی های یک سرور مجازی که در بالا اشاره شد را در کنار قدرت و منابع پردازشی چند برابر می خواهند.
- کسانیکه قصد مهاجرت از سرور مجازی به سرور فیزیکی باهدف دسترسی به منابع بالاتری دارند.
- کسانیکه تمایل دارند از کل منابع یک سرور بهره مند شوند.
- اشخاصی که سایت هایی با مصرف بسیار بالا دارند و سرور مجازی پاسخگوی نیاز آنها نیست.
- و…
ویژگی ها و مزایای استفاده از سرور مجازی و اختصاصی در میزبان فا
علاوه بر انواع ویژگی های خاص هر کدام از این نوع از سرورها اما شرکت میزبان فا با تیم تخصصی و جوان خود با وجود 15 سال تجربه توانسته خدمات خاص تری را بر روی این نوع از سرور ها که بر روی سرور های نسل 10 از شرکت hp ارائه می شوند را در اختیار کاربران قرار دهد. در این قسمت به این ویژکگی های خاص می پردازیم:
- کانفیگ اختصاصی سرور با توجه به نیاز کاربر و نوع وب سایت
- تضمین ارائه پایدارترین و بی نقص ترین حالت ممکن در سیستم میزبانی ابری
- امکان ارتقا و تنزل پلن به صورت لحظه ای و بدون قطع شدن سایت
- استفاده از ساختار مبتنی بر کلاد با بالاترین ضریب پایداری و امنیت
- مدیریت دائمی و رایگان سرور و مانیتورینگ دائمی
- استفاده از آخرین نسل سخت افزارها
- نظارت مستقیم و 24 ساعته توسط واحد مانیتورینگ و کنترل کیفیت NOC
- بکاپ گیری چند لایه و خارج از سرور اصلی با امکان مشاهده و دانلود و ریستور توسط کاربر
- ارتباط مستقیم تلفنی و تلگرامی با مدیر سرور در 24 ساعت از شبانه روز
- بهبود سئو سایت با مبحث سئوی تکنیکال (ه دلیل بهبود موارد فنی از جمله سرعت و امنیت و پایداری است.)
- و…
سوالات متداول درباره تفاوت سرور مجازی با سرور اختصاصی
-
مجازی سازی سرور به چه معناست؟
یعنی یک سرور فیزیکی را توسط مجازی ساز که به صورت نرم افزار است به تعداد زیادی از همان نوع سرور اولیه ام با منلبع کمتر تبدیل کرد.
-
مشخصات سرور مجازی چیست؟
سرور مجازی مخصوص سایت های پر بازدید کخ منابعی بیشتر از یک هاست ساده نیاز دارند است و دارای امکان داشتن IP اختصاصی و منابع بیشتر CPU رم و حافظه است.
-
ویژگی های سرور اختصاصی؟
کانفیگ دلخواه سرور و استفاده از نابع بالا مانند CPU و رم و حافظه به صورت انحصاری و تک نفره.
-
تفاوت های سرور مجازی و سرور اختصاصی؟
این دو سرور اصلی ترین تفاوتشان در استفاده کاربر از منابع است که در سرور مجازی به دلیل مجازی سازی ظرفیت این منابع کمتر شده است و کاربر در سرور اختصاصی قدرت استفاده از منابع بالاتری را دارد.
سرور مجازی یا سرور اختصاصی کدام را برای میزبانی سایت انتخاب کنیم؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید به مقایسه سرور مجازی و سرور اختصاصی بپردازیم و سپس تفاوت های ان ها را بررسی کنیم و ببینیم سایت با اپلیکشن ما دقیقا به کدام نیاز دارد؟ ایا به قدری منابع پردازشی بالا نیاز داریم که حتما سرور اختصاصی تهیه کنیم؟
یا یک سرور مجازی هم می تواند پاسخگوی نیاز ما باشد… در نهایت باید بگویم هر دوی این سرورها مخصوص میزبانی برای سایت های پر بازدید با منابع بالا هستند که بسته به نوع و میزان این بازدید و دیتاها و اطلاعات شما کاربران می تواند در پلن های مختلف و یا انتخاب بین سرور مجازی و سرور اختصاصی متغیر باشد. شرکت میزبان فا با ارئه سرویسی منحصر بفرد با زیر ساخت ابری و توسعه یافته بر پایه سرور های نسل 10 شرکت HP که آخرین نسل از این نوع سرور ها است، توانسته نیاز کسب و کارهای آنلاین به یک زیرساخت قدرتمند را برطرف کند. آسمان آبی میزبان فا نگرانی شما بابت کسب و کارتان را رفع کرده و شما را به سمت آینده ای پر سرعت سوق می دهد.