نام دامنه چیست

دامنه چیست؟ آشنایی با انواع دامنه و نحوه کار آن

دامنه, آقای رایان
بدون دیدگاه

آقای رایان تصمیم گرفته کسب و کار خود را حسابی توسعه دهد و یک وب سایت راه اندازی کند تا بتواند توسط وب سایت محصولات و خدماتش را به مخاطب ها معرفی کند، اما قبل از راه اندازی وب سایت باید یک دامنه مناسب برای خودش به ثبت برساند.

تصور کنید تصمیم دارید یک ویلای شیک و زیبا خارج از شهر در یک منطقه خوش آب و هوا برای خود بسازید. قبل از ساخت ویلا شما باید یک زمین با موقعیت مناسب خریداری کنید تا بعدا از دوستان و آشنایان بخواهید برای تعطیلات آخر هفته به ویلای شما سربزنند و اوقات فراغت خود را آنجا سپری کنند.

دوستان باید آدرس ویلای شما را داشته باشند در حقیقت آدرس ویلای شما منحصر به فرد شماست و دوستانتان فقط با دنبال کردن آن آدرس میتوانند به ویلای شما دسترسی داشته باشند. این یک مثال ساده برای درک درست دامنه است. ما به آدرس هر سایت در اینترنت دامنه می گوییم، آدرس دامنه بعد از www. قرار میگرد و هر کسی میتواند آدرس دامنه منحصر به فرد خود را داشته باشد. با ما همراه باشید تا در رسانه نکست میزبان فا به تمامی سوالات شما در مورد اینکه دامنه چیست و چه کاری انجام میدهد، پاسخ دهیم.

نام دامنه بخش بزرگی از دنیای اینترنت است. دامنه اولین چیزیست که ما در هنگام مشاهده یک وب سایت میبینیم که به ما کمک می کنند آدرس وب سایت ها را بتوانیم به سادگی در ذهن بسپاریم . علی رقم اینکه هر روز تعداد زیادی دامنه به ثبت می رسد هنوز کاربرانی هستند که از دامنه ها استفاده نمی کنند و آشنایی با آن ها ندارند، این آموزش می تواند در آشنایی با دامنه ها و چگونگی انتخاب یک نام دامنه خوب بسیار کاربردی و مفید واقع شود.

domain چیه

دامنه چیست؟

برای تعریف دامنه باید بگوییم نامی است که به یک وب سایت اختصاص می یابد و برای هر سایت منحصر بفرد است. چند نمونه از نام دامنه هایی که هر روز میلیون ها کاربر از آن ها استفاده می کنند را می توانید در ادامه مشاهده نمایید:

  • Google.com
  • Apple.com
  • Wikipedia.org
  • Facebook.com
  • yahoo.com

زمانیکه کسی می خواهد وارد وب سایتی شود نام دامنه آن وب سایت را در نوار آدرس مرورگر خود وارد نموده و به وب سایت مورد نظر هدایت خواهد شد. در نگاه اول بسیار ساده است ولی اتفاقات بسیار زیادی در پشت صحنه رخ خواهد داد تا شما محتوای آن سایت را مشاهده کنید.

نام دامنه چه کاربردی دارد

به آدرس هر سایت در اینترنت، دامنه میگویند. آدرس دامنه بعد از .www قرار میگیرد. هرشخصی میتواند آدرس منحصر به فرد خود را در دنیای اینترنت داشته باشد. در واقع آدرس دامنه شما باید کوتاه، ساده و قابل فهم باشد تا مخاطبان به راحتی آن را بخاطر بسپارند.

دامنه ها از طرف موسسه ICANN (Internet Corporation for Assigned Names & Number) برای نمایش معرفی میشوند و دارای کاربرد های مختلف و هزینه های متفاوتی هستند مثلا هزینه دامنه COM. با هزینه دامنه NET. متفاوت است.

آشنایی با اجزاء دامنه

حالا که متوجه شدیم دامنه چیست باید اجزاء و ساختار آن را برایتان تشریح کنم تا با جزئیات آن بیشتر آشنا شوید. دامنه در واقع از دو بخش اصلی تشکیل شده است: نام دامنه و پسوند.

  1. Main Domain name یا نام اصلی دامنه که با عنوان SLD شناخته می شود همان نامی است که بلافاصله بعد از .www قرار میگیرد، در واقع نامی که شما برای وب سایت خود انتخاب کردید.
  2. پسوند: تحت عنوان TLD شناخته می شود و اسمی است که بعد از نام انتخابی قرار دارد.

ترکیب نام اصلی دامنه و پسوند، دامنه شما را تشکیل می دهد. برای مثال در www.mizbanfa.net عبارت mizbanfa نام دامنه اصلی وبسایت و net. پسوند است.

دومین نیم چیست

لازم به ذکر است، تنها الزامی که در انتخاب این اسم وجود دارد سرهم بودن آن است. این نام میتواند حتی به فارسی باشد. البته این اتفاق توسط کدهای اسکی امکان پذیر است چرا که دامنه فارسی به تنهایی وجود ندارد. کدهای اسکی میتوانند نام دامنه را با استفاده از قابلیت IDN به زبان های مختلف ثبت کنند.

البته پسوندهای متفاوتی در دنیای وب وجود دارند که باتوجه به نوع کاربری وبسایت میتوانید آنها را انتخاب کنید که البته در قسمت های پایین تر مقاله به توضیح تمامی آنها خواهیم پرداخت. حالا باید با انواع پسوندها بیشتر آشنا شویم.

خرید و ثبت دامنه ملی و بین المللی

میزبان فا در وبسایت اصلی خود این امکان را به شما کاربران می دهد که با خرید و ثبت دامنه ملی و بین المللی وارد دنیای وب شوید. راستی قبل از خرید دامنه ملی، حتما شناسه ایرنیک تهیه کنید، اگر هنوز نمی دانید چیه و چطور باید ساخته شود، آقای رایان در راهنمای شناسه ایرنیک چیست در کنار شماست.

شما میتوانید از طریق منوی ثبت دامنه در وبسایت اصلی میزبان فا، انواع پسوندها را مشاهده کنید و در صورت تمایل نسبت به خرید اقدام کنید.

خرید و ثبت دامنه ملی و بین المللی

دامنه سایت چیست و چطور کار میکند
دامنه چیست؟

آشنایی با انواع پسوند دامنه

پسوندها یا همان TLD در 4 گروه مختلف جای میگیرند که هر کدام ویژگی هایی دارند و باتوجه به نوع کاربری وبسایت در انواع مختلف قابل انتخاب هستند که به معرفی آنها میپردازیم.

انواع نام دامنه
  1. پسوندهای عمومی
  2. پسوندهای اختصاصی
  3. پسوندهای ملی ایرانی
  4. پسوند مخصوص کشورهای خارجی

1- پسوندهای عمومی gTLD یا Generic Top Level Domains

پسوند دامنه چیست

GTLD یا Generic Top Level Domains پر کاربردترین نوع پسوندها هستند که بدون محدودیت در نوع محتوا و کاربری وبسایت قابل انتخاب هستند. این پسوند ها شامل موارد زیر هستند:

com.Commercial، قابل استفاده در شرکت های تجاری
org.Organizations، جهت استفاده در ارگان های غیر دولتی
net.Network، جهت استفاده در خدمات اینترنتی مثل شرکت های هاستینگ
info.information، قابل استفاده در سایت های اطلاع رسانی
biz.Business، قابل استفده در خدمات تجارت الکترونیک
name.قابل استفاده برای افرادی که قصد فعالیت در فضای وب را دارند.
pro.قابل استفاده برای متخصصین که در دنیای وب فعالیت میکنند. مانند: دانشمندان، وکلا، حسابداران، قانون گزارها و…
mobi.قابل استفاده در پایگاه های فروش موبایل

2- پسوندهای اختصاصی STLD یا Sponsored Top-Level Domain

STLD یا Sponsored Top-Level Domain این نوع پسوند مختص افراد و ارگان هایی است که فعالیت خاصی را انجام می دهند.

Travel.قابل استفاده برای شرکت های مسافرتی مثل هواپیمایی یا حتی تورگشت
edu.Education، قابل استفاده در مراکز آموزشی
tv.قابل استفاده در شبکه‌های تلویزیونی
int.مخفف International، قابل استفاده برای سازمان های بین المللی
gov.مخفف Government و برای استفاده در نهادهای دولتی کاربرد دارد.

3- پسوند دامنه های ملی ایران

همان طور که میدانید ir مخفف کلمه iran است و دامنه IR. هم مربوط به دامنه های ملی است ولی این پسوند را به شکل های زیر گاها میبینیم در نظر داشته باشید پسوند های زیر ملی هستند و فقط برای ایرانی ها قابل استفاده اند.

ir این پسوند متعلق به افراد حقیقی و حقوقی در کشور ایران و قابل استفاده عموم است.
co.ir.قابل استفاده برای شرکت های خصوصی و غیر دولتی
ac.ir.برای انواع وزارت خانه های دولتی قابل استفاده است. جهت استفاده از این دامنه باید مجوز ارائه دهید.
sch.ir.این دامنه مخصوص سازمان های آموزشی است و این دامنه حتماً با مجوز قابل استفاده است.
net.ir.مختص شرکت های ارائه دهنده خدمات شبکه و ISP ها است.
gov.ir.این پسوند جهت استفاده برای موسسه ها، وزارتخانه‌ها و انواع سازمان‌های زیرمجموعه سه قوه قضایی ایران است که ارائه مدرک جهت استفاده الزامی است.
org.ir.این پسوند مخصوص موسسات بین المللی است.
id.ir.این پسوند جهت استفاده برای اشخاص تبعه ایران است.

4- دامنه براساس نام کشورهای مختلف

دامنه سطح بالای کد کشور یا Country Code Top-Level Domains به این معنی است که به هر کشور یک دامنه خاص تعلق میگیرد مثلا همانطور که پسوند دامنه برای کشور ایران ir. است، کشور های دیگر نیز پسوند مختص خود را دارند که توسط سازمان جهانی ICANN تعیین شده است و ما در جدول زیر به برخی از آنها اشاره کرده ایم:

ایالات متحدهus.ژاپنjp.مالزیmy.پرتقالpt.پاکستانpk.
امارات متحدهae.کره جنوبیkr.مکزیکmx.انگلیسuk.عمانom.
اتحادیه اروپاeu.استرالیاau.نروژno.اوکراینua.سوئدse.
بریتانیاgb.اسپانیاes.مراکشma.تایلندth.سنگاپورsg.
ترکیهtr.هندin.نایروبیnr.ازبکستانuz.لیتوانیlt.
چینcn.عراقig.عربستان سعودیsa.ونزوئلاve.مقدونیهmk.
ایتالیاit.افغانستانaf.پاناماpa.پروpe.یونانgr.
فرانسهfr.مصرeg.فیلیپینph.لهستانpl.جامائیکاjm.

دامنه چطور کار میکند؟

جالب است بدانید هر سرور IP (آدرس) مشخصی دارد. و میتواند تا صدها سایت را میزبانی کند. لازم به ذکر است که آدرس IP هر تعداد سایت موجود بر روی سرور، شبیه به یکدیگر است. وقتی شما نام دامنه مورد نظرتان را جستجو میکنید اطلاعات وب سایت از طریق آن IP فراخوانی میشود. آنچه که آدرس IP را به نام دامنه ارتباط میدهد DNS نام دارد.

دامنه چطور کار میکنه

به طور ساده تر وقتی اقدام به خرید هاست میکنید، شرکت هاستینگ به شما دو DNS میدهد و شما باید آنها را بر روی نام دامنه خود تنظیم کنید تا اتصال هاست و دامنه برقرار شود پس میتوان گفت دامنه یک راه در دنیای وب است که کاربر را به وبسایت شما میرساند. به این ترتیب در دنیای شبکه، به این شکل نام دامنه شما و آدرس سروری که اطلاعات شما روی آن قرار دارند تشخیص داده میشود که در آموزش های بعدی به شرح مفصل آن میپردازیم.

نحوه انتخاب نام دامنه مناسب

نام دامنه یکی از مهمترین انتخاب های شما برای رشد کسب و کارتان است. پس باید در انتخاب نام دامنه دقت زیادی را بکار بگیرید چراکه هرکسی در این دنیا نسبت به نفر دیگر متفاوت فکر میکند و در جستجوی خدمات شما به شیوه ی خود عمل میکند. شما باید مواردی را که تجربه ثابت کرده درنظر بگیرید و بعد از مطالعه آنها نام دامنه را انتخاب کنید. در انتخاب نام دامنه مناسب میتوانید به موارد زیر هم دقت داشته باشید که البته در یک راهنمای مجزا به شرح مفصل انتخاب بهترین دامنه هم خواهیم پرداخت:

1- طول نام دامنه

نام دامنه خود را کوتاه و توصیفی انتخاب کنید. تا آنجایی که میتوانید نام دامنه را در کوتاه ترین حالت ممکن بین 6 تا 12 حرف انتخاب کنید چرا که نام دامنه ابتدایی ترین گزینه در فهماندن نوع محتوای وبسایت شما برای موتورهای جستجویی مانند گوگل است البته که نام دامنه همچون گذشته تاثیر مستقیمی در سئو ندارد اما بهتر است طوری انتخاب شود که کاربر بتواند با آن تعامل بگیرد ومفهوم وبسایت شما را درک کند. این کوتاه بودن نام تاثیر بسزایی در فروش و جذب مخاطب برای وبسایت شما دارد چراکه در ذهن کاربران حک میشود و هر بار در کوتاهترین زمان ممکن خود را به فضای وبسایت شما میرسانند.

2- منحصر بفرد بودن

نام دامنه باید منحصر بفرد باشد. اگر شما تصمیم دارید وبسایتی در فضای وب داشته باشید، متناسب با محتوا و نوع کسب و کارتان نیاز به نامی منحصر به فرد جهت آدرس دهی وبسایت خود در اینترنت دارید تا مشتریان شما بتوانند با وارد کردن آن، در مرورگر به وب سایت شما دسترسی داشته باشند.

3- انتخاب پسوند مناسب

همانطور که در همین مقاله در قسمت پسوندها به صورت کامل برایتان توضیح داده ایم انتخاب نوع پسوند بسیار مهم است چرا که پسوند در واقع مشخص کننده نوع کاربری ویسایت شما در فضای وب است. شما می توانید با بررسی دقیق پسوند دامنه های ملی یا بین المللی انتخاب آگاهانه ای داشته باشید.

4- ماندگاری دامنه در ذهن مخاطب

دقت داشته باشید که نام دامنه ای که انتخاب میکنید به قدری ساده باشد که در حالت تلفظ و تایپ برای کاربران به شدت به یاد ماندنی باشد. خیلی مهم است که از حروفی استفاده کنید که برای ما ایرانی ها پرکاربرد باشد . برای انتخاب عجله نکنید و با انتخاب های مختلف از افراد مختلف نظرخواهی کنید.

5- عدم استفاده از اعداد، فاصله و خط فاصله

می توانید از اعداد و خط تیره نیز در نام دامنه استفاده کنید اما به خاطر داشته باشید بهتر است که نام دامنه بدون هیچ کاراکتری و تنها با حروف معرفی شود و تا حد ممکن از اعداد و خط فاصله در آن استفاده نکنید. چرا که این کار وبسایت شما را در دنیایی از نام ها گم میکند و شناسایی توسط کاربر هدف تقریبا غیر ممکن میشود.

متداول ترین اشتباهات در انتخاب نام دامنه

حتماً تا به اینجای کار حساسیت انتخاب نام مناسب برای دامنه را درک کرده اید، نام دامنه با برندینگ شما ارتباط دارد و میتواند عاملی در پیشبرد سایت نیز باشد چرا که نام های طولانی یا سخت در ذهن بازدیدکننده ماندگار نمی شود و احتمال بازگشت وی تقریبا صفر است. همچنین احتمال چندگانه نوشته شدن دامنه میتواند یک اشتباه مهلک باشد! مثلا فرض کنید نامی را انتخاب کرده اید که میتوان به شکل آن را جستجو کرد مثلا دامنه نقش جهان که به چند حالت زیر نوشته می شود:

  • naghshjahan
  • naghshejahan
  • naqshjahan
  • و…

تفاوت URL با دامنه چیست؟

در واقع دامنه بخشی از URL است URL مخفف عبارت Universal Resource Locator است. رمانیکه کاربر نام یک وبسایت را در مرورگر خود وارد میکند و به جستجوی آن میپردازد تنها نام کوتاه دامنه را وارد میکند. اما در قسمت نوار سرچ مرورگر آدرس کامل این وبسایت همراه با کاراکترهای دیگر و پروتکل نمایش داده میشود. این آدرس URL شامل موارد زیر است:

  • نام دامنه
  • پسوند دامنه
  • پروتکل http یا https
اشنایی با دامنه سایت

تفاوت IP با دامنه چیست؟

حالا که متوجه شدید دامنه بخشی از url است باید تفاوت آن با آی پی را نیز بدانید. در ابتدا گفتیم که هر وب سایت روی یک سرور واقع شده است و با هر بار جستجوی نام وب سایت ، اطلاعات آن از سرور فراخوانی میشوند. هر سرور نیز دارای یک مشخصه منحصر بفرد در شبکه است که آی پی نام دارد.

کاربرد دامنه چیست

هر وب سایت یک آدرس منحصربفرد در اینترنت دارد که IP یا Internet Protocol نامیده می شود که به کامپیوترها در یافتن آدرس سرور میزبانی سایت مورد نظر کمک می کند. برای مثال Mizbanfa.net با آدرس ip نیز در دسترس می باشد ولی مشکلی که برای آدرس های IP وجود دارد این است که به سادگی نمی توانید آن ها را در ذهن بسپارید مخصوصا زمانی که تعداد سایت ها زیاد باشند. IP ها تماما اعداد و ارقام هستند و گیج کننده می شوند. به همین دلیل ما از دامنه ها استفاده می کنیم تا بتوانیم به راحتی نام ها را در ذهن بسپاریم و در مراجعات بعدی به وب سایت ها با وارد کردن نام سایت در مرورگر آن را بیابیم.

یک مثال کاربردی در این مورد خانه ما است. فرض کنید افراد برای یافتن خانه شما مجبور باشند مختصات طولی و عرضی موقعیت جغرافیایی را به خاطر بسپارند تا هربار برای مراجعه به شما بتوانند شما را پیدا کنند! خوب مسلماً این اعداد و ارقام بسیار پیچیده و غیرقابل ماندگار در ذهن هستند مخصوصا که تعداد آن ها زیاد باشد. بنابراین ما از اعداد کوچک و نام برای خیابان ها و مسیر ها استفاده می کنیم تا به راحتی بتوانیم آدرس اشخاص را در ذهن بسپاریم.

در واقع در دنیای مجازی اینترنت نیز به همین صورت می باشد. ما از نام دامنه ها برای یافتن سایت ها استفاده می کنیم زیرا فراموش نشدنی هستند نسبت به آدرس های ip که تعداد کمی هم ندارند! بنابراین هر نام دامنه به یک آدرس IP اتصال دارد که از آن در یافتن سرور میزبان سایت استفاده می شود.

تاثیر دامنه بر سئو سایت

نام دامنه مانند گذشته های نه چندان دور تاثیر مستقیمی بر سئو سایت شما نخواهد داشت اما باید بدانید بر UX تاثیرگذار است. در حقیقت نام دامنه باید با برند شما هماهنگی داشته باشد و طوری انتخاب شود که به خاطر سپرده شود. چنانچه نام دامنه و هویت کسب و کارتان تجربه خوشایندی ایجاد کند یا منجر به بازگشت مججد بازدیدکننده شود، میتواند به طور غیرمستقیم روی سئو تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد.

موارد مورد نیاز برای راه اندازی وبسایت

در آموزش های قبلی، به پیش نیاز راه اندازی فروشگاه اینترنتی اشاره کردیم و گفتیم هر کسب و کار آنلاین برای شروع به هاست و دامنه نیاز دارد. بسیاری از کسب و کارها امروزه به صورت آنلاین و در فضای وب فعالیت خود را پیش میبرند اگر شما هم تصمیم دارید به دنیای وب ورود کنید، سه گام زیر را در نظر بگیرید:

  • خرید دامنه
  • خرید هاست: فضایی که اطلاعات وبسایت شما روی آن ذخیره میشود.
  • طراحی سایت

هاست اشتراکی سی پنل میزبان فا انتخاب خوبی برای افرادی است که در ابتدای مسیر هستند و قصد دارند به تازگی کسب و کار آنلاین خود را راه اندازی کنند. این سرویس هاست به نیازهای وبسایت شما پاسخ می دهد و در ادامه با رشد سایت امکان ارتقاء آن را نیز خواهید داشت.

مشاهده پلن های هاست اشتراکی سی پنل میزبان فا

دامنه سایت چیست و چطور کار میکند

نام دامنه و انتخاب درست و اصولی، یک گام مهم قبل از راه اندازی کسب و کار آنلاین است. ابزارهای آنلاینی وجود دارند که به شما نام دامنه پیشنهاد میدهند اما باید بدانید که چه فاکتورهایی زمان خرید دامنه اهمیت دارند مثل نام های منحصر بفرد، کوتاه بودن، متناسب بودن با حوزه کاری و… در آموزش های بعدی به نکات مهم هنگام انتخاب دامنه خواهیم پرداخت تا بتوانید هویتی متناسب با کسب و کار خود خلق کنید.

سوالات متداول درباره نام دامنه

  1. دامنه چیست؟

    دامنه نام وبسایت و آدرس کسب و کار آنلاین شما است و مثل یک راه مخاطب را به وبسایت شما میرساند.

  2. IP چیست؟

    آی پی رشته ای از ارقام براساس فرمتی خاص است در حقیقت مثل یک برچسب منحصر بفرد، به هر دستگاه متصل به شبکه تعلق میگیرد به این ترتیب مسیردهی و ارتباطات شبکه ای برقرار می شود.

  3. چگونه دامنه ثبت کنیم؟

    برای مراجعه به وبسایت رسمی شرکت میزبان فا میتوانید انواع دامنه ملی و بین المللی مورد نظر خود را در کوتاه ترین زمان ممکن بررسی و درصورت آزاد بودن به ثبت برسانید.

  4. چه نوع دامنه ای خوب است؟

    نامی کوتاه، متناسب با کسب و کار، منحصر بفرد، ماندگار در ذهن بازدیدکننده و به دور از امکان چندگانه نویسی میتواند دامنه ای خوب برای وبسایت شما باشد.

این مطلب را می پسندید

5/5 - (2 رای)

اشتراک گذاری مطلب
نویسند محتوا:
محتوای تیمی کار شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.