UTM چیست؟ آموزش ساخت لینک UTM

گوگل آنالیتیکس
بدون دیدگاه
495

اجازه بدین که موضوع این مقاله را با طرح یک سوال آغاز کنم. فرض می‌کنیم که سایت ما که در حال فعالیت در اون هستیم روزانه بیش از هزاران آی‌پی بازدید کننده داره و از طرفی دیگه برای افزایش فروش و بازدید، اقدام به درج تبلیغات در سایت‌ها، شبکه‌های اجتماعی، ایمیل مارکتینگ و… کردیم. حالا ما باید از کجا متوجه بشیم که هر کدوم از این تبلیغات چه تعداد کلیک خوردن و بازدیدکننده برای ما فرستادن؟ از کجا باید بدونیم کمپینی که برای فروش لباس تابستانه راه‌اندازی کردیم در طول این سه ماه چقدر کلیک خورده و چه مقدار از این کلیک‌ها منجر به خرید شده؟ برای دونستن این آمار استفاده از لینک UTM بهترین گزینه است که به سادگی میتونیم آمار را زیر نظر بگیریم.

در این آموزش از رسانه نکست میزبان فا قصد دارم به معرفی اینکه UTM چیست؟ چطور باید یک لینک UTM بسازیم؟ و اینکه لینک‌های UTM در چه مواردی به درد ما خواهند خورد می‌پردازم. اگر شما هم به دنبال ساخت لینک UTM هستید تا انتهای این مقاله همراه باشید.

UTM چیست؟

Urchin Tracking Module یا به اختصار UTM هست. Urchin یک شرکت نرم‌افزاری بود که تو سال 2005 توسط گوگل خریداری شد و نرم افزاری که آنها ساخته بودند تبدیل شد به چیزی که ما امروز اونو به اسم Google analytics می‌شناسیم، که امکان مشاهده آمار سایت و بررسی کلیه داده‌های سایت در بخش آمارگیری هست را به ما میده.

UTM در واقع قطعه کدی هست که با اضافه کردن به انتهای هر لینکی که قصد رهگیری آمار ورودی به سایت و سایر گزارشات را داریم به ما خواهد داد. این قطعه کد اطلاعات مختلفی را به سیستم آمارگیر گوگل آنالیتیک ارسال می‌کنه و در اونجا همه این اطلاعات پردازش شده و بعد از شناسایی و جمع شدن در قالب یک گزارش جامع در اختیار ما قرار می‌گیره. در نهایت با استفاده از این پارامترهایی که در UTM قرار داره میتونیم بفهمیم هر بنری که در یک سایت قرار دادیم، خبرنامه‌ای که ارسال کردیم، یا کمپین تابستانه که داشتیم در هر بازه زمانی چه تعداد کلیک و ورودی از طریق تبلیغات به ما داده.

لینک UTM دارای چندین پارامتر مختلف هست که با استفاده از این پارامترها میشه تشخیص داد کاربری که وارد این لینک شده آیا از کمپین ایجاد شده بوده یا مستقیما وارد سایت ما شده؟ اگر از کمپین وارد شده، ورودی از کدوم سایت بوده و روی کدوم بنر کلیک کرده؟ آیا بنری که در هدر قرار داره بیشترین کلیک و ورودی را به ما میده یا بنری که در گوشه‌ای از سایت یا انتهای مطالب قرار دارند بیشترین بازدید را به ما میدن؟ همه این سوالاتی که در ذهنتون نقش بسته، با استفاده کردن از چند پارامتر ساده قابل درک هستند.

قبل از هر چیزی نمونه‌ای از یک لینک UTM را در زیر ببینید.

https://mizbanfa.net/web-hosting/shared/europe-linux/?utm_source=mizbanfa-blog&utm_medium=banner&utm_campaign=blog&utm_term=hosting%2Bdomain&utm_content=header

همونطور که میبینید ما یک لینک UTM برای صفحه هاست اروپا میزبان فا ایجاد کردیم. ما قصد داریم برای این صفحه یک بررسی بکنیم و ببینیم که بنری که در هدر قرار دادیم دارای بیشترین ورودی هست یا بنری که در گوشه‌ای از سایت یا در انتهای مطالب قرار داده شده بیشترین کلیک و ورودی را به ما میده. در لینک بالا بعد از علامت سوال میبینید که یک سری پارامتر تعریف شده که لینک‌های UTM دارای پارامترهای زیر هستند.

  • utm_source: این پارامتر نشون میده که ورودی از کجا قراره بیاد. به عنوان مثال فرض کنید کمپین تابستانه فروش لباس رو فقط قصد داریم در تلگرام تبلیغ کنیم. بنابراین لینک UTM ساخته شده رو وقتی میسازیم باید این مقدار را روی telegram انتخاب کنیم. اما چون ممکن هست در چندین کانال تلگرامی تبلیغ کنید، بنابراین میشه به صورت telegram-mizbanfa هم وارد کرد که نشون میده لینک ارجاعی از کانال تلگرام میزبان‌فا هست.
  • utm_medium: این پارامتر نشون دهنده رسانه‌ها هست که لینک ارجاعی به چه شکلی هست. به عنوان مثال اگر لینک بنر باشه باید از پارامتر banner استفاده کنید. یا اگر لینک شما مربوط به تبلیغات کلیکی هست باید از cpc استفاده کنید.
  • utm-campain: این پارامتر هم متعلق به کمپین کلی هست که اونو اجرا کردید. برای همین مثال فروش تابستانه میشه از summer استفاده کرد که نشون میده لینک‌های ارجاعی مربوط به کمپین فروش تابستانه لباس هستند که در فصل تابستان برگزار کردید.
  • utm_content: این گزینه اختیاری هست و به نوعی همون A/B testing هست که میتونید ازش برای تبلیغات هدف با محتوای خاص استفاده کنید. مثلا اگر براتون مهم باشه که بدونید کاربری که به سایت اومده با تبلیغ روی بنر هدر در سایت اومده یا اینکه با تبلیغ روی بنر انتهای مطالب بوده که وارد سایت شده میتونید از این پارامتر اطلاعات را به دست بیارید.
  • utm_term: این گزینه هم اختیاری هست و میشه ازش برای مشخص کردن نوع تبلیغات در زمینه کاری استفاده کرد تا کلمه کلیدی خاصی که به منظور مناقصه روی تبلیغات خاص گذاشته میشه مشخص کرد. به عنوان مثال در همین کمپین تابستانه میشه از clothing-shop استفاده کرد که نشون دهنده فروشگاه لباس هست.

آموزش ساخت لینک UTM

برای ساخت لینک UTM میتونید با استفاده از پارامترهای بالا به صورت دستی لینک را ایجاد کنید یا اینکه با استفاده از ابزار آنلاین این کار رو انجام بدین. پیشنهاد من اینه که به صورت دستی این کار رو انجام بدین تا به خوبی قادر به درک این نوع لینک سازی شده و بهتر یاد بگیرید. بنابراین برای ساخت این نوع لینک ابتدا باید چند قانون را رعایت کنید.

  • بعد از آدرس صفحه‌ای که قصد دارید براش لینک بسازید باید از علامت سوال(به صورت انگلیسی) استفاده کنید.
  • بعد از هریک از پارامترهای بالا باید از کاراکتر = برای دادن مقدار استفاده کنید و برای جدا کردن هر پارامتر از هم از کاراکتر & استفاده کنید.
  • از فاصله برای جدا کردن کلمات و پارامترها از هم استفاده نکنید و اگر عبارتی دارید که نیاز به جدا کردن داره با استفاده از خط تیره از هم جدا کنید.
  • برای استفاده از چند کلمه کلیدی در پارامتر utm_term از کاراکتر + استفاده کنید.

حالا بر اساس همین قوانین برای ساختن لینک UTM به ترتیب زیر عمل کنید و مقادیر را برای هر پارامتر وارد کنید. در این مثال من همون نمونه لینکی که در بالا قرار دادم رو قصد دارم بسازم که لینک صفحه من https://mizbanfa.net/web-hosting/shared/europe-linux/ هست.

بیشتر بدانید: گوگل آنالیتیکس چیست؟

  1. ابتدا لینک صفحه‌ای که قصد دارید تبلیغات رو به اون هدایت کنید را وارد کرده و یک علامت سوال در حالتی که صفحه کلید انگلیسی هست به انتهای اون اضافه کنید. پس در مرحله اول لینک من به شکل https://mizbanfa.net/web-hosting/shared/europe-linux/? در میاد.
  2. پارامتر utm_source= را به انتهای لینک اضافه می‌کنم و مقداری که برای منبع ورودی هست را وارد می‌کنم. که در اینجا بنر من در پایگاه دانش قرار داره پس از عبارتی مثل mizbanfa-blog استفاده می‌کنم که در نهایت لینک من به صورت https://mizbanfa.net/web-hosting/shared/europe-linux/?utm_source=mizbanfa-blog در میاد.
  3. حالا چون میخوام پارامترهای دیگه رو اضافه کنم برای جدا کردن هر پارامتر باید از کاراکتر & استفاده کنم، پس با اضافه کردن لینک من به صورت https://mizbanfa.net/web-hosting/shared/europe-linux/?utm_source=mizbanfa-blog& در میاد.
  4. در این مرحله نوبت به مشخص کردن پارامتر utm_medium میرسه که باید نوه تبلیغ را مشخص کنم. پس بعد از کاراکتر & مرحله قبل پارامتر utm_medium= را وارد کرده و بعد از کاراکتر = مقدار اونو که تبلیغ من به صورت بنری هست روی banner انتخاب می‌کنم. که تا اینجا لینک من به صورت https://mizbanfa.net/web-hosting/shared/europe-linux/?utm_source=mizbanfa-blog&utm_medium=banner خواهد بود.

حالا به همین ترتیب گفته شده و با رعایت نکات گفته شده باقی پارامترها را هم مقدار دهی می‌کنم که در نهایت لینک من به صورت زیر در میاد.

https://mizbanfa.net/web-hosting/shared/europe-linux/?utm_source=mizbanfa-blog&utm_medium=banner&utm_campaign=blog&utm_term=hosting%2Bdomain&utm_content=header

لینک UTM چه اطلاعاتی به ما میده؟

تا اینجا که با پارامترهای 5 گانه این نوع لینک سازی آشنا شدید که از این 5 مورد سه مورد اول ضروری و دو مورد آخر اختیاری هستن، حالا ممکنه این سوال براتون پیش بیاد که این لینک‌ها چه اطلاعاتی از هر کلیک رو میتونه در اختیار ما بزاره؟ با پارامترهای مشخص شده ما میتونیم چه جزییاتی از تبلیغی که در جاهای مختلف دادیم را به دست بیاریم؟ گفته میشه که UTM عمدتا به سه سوال پاسخ میده و فکر میکنم هر کس که در حوزه دیجیتال مارکتینگ فعالیت داره بیشتر فعالیتهاش صرف پاسخ دادن به این سه سوال هست.

  • ترافیک و کلیکی که انجام شده از کجا اومده؟
  • کاربری که با استفاده از لینک UTM به سایت من رسیده چطور به اینجا اومده؟
  • اصلا چرا ترافیک به من رسیده؟

با وجود این سه سوال اطلاعاتی مثل تعداد صفحات مشاهده شده توسط کاربر، مدت زمان ماندن در سایت و میزبان بانس ریت صفحه هم به ما میده. اما این اطلاعات چطور به آمارگیر گوگل ارسال میشه و ما به چه صورت میتونیم این اطلاعات را ببینیم؟

برای اینکه قادر به مشاهده لینک‌های ساخته شده و مشاهده نتایج ورودی‌های UTM را باشیم باید حتما اکانتی در گوگل آنالیتیک داشته باشیم. علاوه بر این باید از آمارگیر گوگل آنالیز هم استفاده کرده باشید که برای این منظور میتونید از مقاله‌های آموزش نصب و فعال سازی گوگل آنالیتیکس google analytics بر روی سایت و آموزش قرار دادن کد گوگل آنالیز در وردپرس استفاده کنید که برای نمایش در هر سیستم مدیریت محتوا علاوه بر وردپرس هم کاربرد داره. بعد از وارد شدن به حساب کاربری گوگل آنالیتیک از دو بخش می‌تونید نتایج UTM را مشاهده کنید. برای مشاهده آمار به ترتیب به مسیرهای زیر برید.

  1. Acquisition> All Traffic> Source/Medium
  2. Acquisition> Campaigns> All Campaigns

همونطور که در تصویر بالا میبینید من یک کمپین با نام compare-iranian-hosting ایجاد کردم و دو بنری که در ابزارک و انتهای مطالب قرار دادم رو برای این کمپین در نظر گرفتم که با کلیک روی این کمپین در صفحه زیر هر دو لینک که یکیش برای ابزارک و دیگری برای انتهای مطالب هست رو میبینید.

حالا همونطور که میبینید تعداد کلیک برای هر یک از بنرها بر اساس پارامترهای هر کمپین قابل مشاهده هست که با استفاده از این آمار میشه فهمید کدوم یکی از مکان‌های سایتی که بهش تبلیغ دادید بیشتر و بهتر برای شما ورودی میده. هر بار که بازدیدکنندگان سایت بر روی لینک ساخته شده کلیک کنند، گوگل آنالیتیکز فورا مقادیر را در هر پارامتر UTM شناسایی کرده و میخونه. پس در این صورت میتونید گزارشات را به صورت کامل ببینید که ورودی‌ها از کجا بوده، روی کدوم بنر یا تبلیغ کلیک شده، چند کاربر به این لینک اومده و… که هر کمپین به صورت جدا براتون نمایش داده میشه که در زیر نمونه‌ای از اونو هم میبینید.

چه موقع باید از پارامترهای UTM استفاده کنیم؟

همونطور که در بالا هم اشاره کردم، لینک‌های UTM برای کمپین تبلیغاتی که ارسال می‌کنیم بهترین راه هستند که ببینیم کمپین ساخته شده تا چه میزان ورودی برامون آورده. یا تبلیغی که در یک سایت زدیم از ابتدا تا انتها چه تعداد ورودی به ما میده. پس میشه گفت استفاده این نوع لینک‌های برای بازاریابی آنلاین بسیار مفید و کاربردی هست که میشه در موارد زیر ازش استفاده کرد.

1. کمپین‌های اجتماعی

همه ما از دکمه اشتراک گذاری در سایت استفاده می‌کنیم. اما برای اینکه بدونیم کسی که لینک رو به اشتراک گذاشته چندتا ورودی از این طریق دریافت کردید نمیشه به خوبی آمار رو به دست آورد. بنابراین میتونید دکمه‌ها رو به صورت UTM بسازید که این آمار رو هم برای هر مطلب به دست بیارید. یا در حالت برعکس میتونید لینکی که در صفحات پروفایل رسمی سایت به اشتراک می‌زارید به صورت UTM درج کنید تا تعداد ورودی از هر شبکه اجتماعی را به دست بیارید.

2. کمپین‌های ایمیلی

یکی دیگه از موارد پر کاربرد این نوع لینک میتونه در رصد کردن خبرنامه و کمپین‌های ایمیل مارکتینگ که ارسال می‌کنید باشه تا بدونید چه تعداد ورودی و ترافیک از خبرنامه‌ای که ارسال کردید به دست آوردید.

3. کمپین‌های بنری و تبلیغات

این نوع لینک‌ها هم برای تبلیغاتی که در هر سایت میدین کاربرد داره و میتونید بفهمید که از هر سایت چند ورودی گرفتید. کدوم بخش از مکان تبلیغاتی یک سایت بیشترین ورودی را به شما داده و یا اینکه بنر استفاده شده برای تبلیغ با چه سایزی بیشترین ورودی را به شما میده.

جمع بندی

امیدوارم که این آموزش هم مورد توجه و پسند شما قرار گرفته باشه و با استفاده از اون تونسته باشید اقدام به ساخت لینک UTM بکنید. در صورتی که در رابطه با ساخت لینک UTM سوال یا مشکلی داشتید در بخش دیدگاه‌ها اعلام کنید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشم.

لذت کار با وردپرس پرسرعت و پایدار

با 19 درصد تخفیف ویژه رونمایی سرورهای نسل جدید، هاست وردپرس را خریداری نمایید.

پربازدید ترین مطالب
مطالب مرتبط
این مطلب را می پسندید

امتیاز دهید ...

نویسنده: محتوای تیمی کار شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

اشتراک گذاری مطلب