در این آموزش بررسی می کنیم که نقشه سایت چیست؟ sitemap یک فایل حیاتب و مهم وبسایت شماست پس ابتدا تاریخچه sitemap را میخوانیم و در ادامه میگوییم که چرا باید سایت مپ بسازیم؟ افزونه های ساخت سایت مپ وردپرس را معرفی میکنیم و در آخر صفحاتی که باید از سایت مپ خود حذف کنید را عنوان میکنیم. یکی از مهم ترین گام هایی که باید به منظور بهینه سازی محتوا و بهبود سئو سایت برداشت، ثبت نقشه سایت در گوگل است. بنابراین با فایل xml سایت مپ برای سایت میتوانید گامی موثر بردارید..
نقشه سایت چیست؟

سایت مپ یک نوع فایل است و شامل لیستی از صفحات و فایل های وبسایت شماست در حقیقت سایت مپ یک لیست از URLهای سایت شما ارائه می دهد و به ربات های موتورهای جستجو کمک میکند تا بهتر در صفحات سایت شما خزش کنند. ربات ها اصولا از طریق سایت مپ یا از طریق لینک های داخلی متوجه می شود که آدرس های جدیدی در وبسایت شما ایجاد شده و تصمیم میگیرند این لینک ها را بررسی کنند. در تصویر زیر یک نمونه سایت مپ را مشاهده می کنید که حاوی آدرس بخش های مختلف وبسایت از جمله برگه ها و نوشته ها است.
گوگل با مشاهده سایت مپ یک سایت به شکل بهتری می تواند موضوع اصلی سایت را درک کند و همین امر به سئو سایت کمک بسزایی خواهد کرد. در این آموزش تصمیم داریم به مبحث مهم معرفی نقشه سایت بپردازیم. اگر به دنبال درک صحیح sitemap گوگل و نقش آن در سئو سایت هستید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
سایت مپ ترسیمی شفاف از محتوای وب سایت شما است که به منظور کمک به کاربران سایت و موتورهای جستجو ایجاد می شود. در واقع sitemap یک لیست از صفحات است که بر اساس موضوع، به صورت سلسله مراتبی به یکدیگر وصل شده اند و مسیر شفافی را برای خزیدن موتورهای جستجو در سایت ارائه می دهد.

سایت مپ نوعی نقشه راه برای وب سایت است که به گوگل این امکان را می دهد که صفحات مهم سایت شما را شناسایی کند که این کار روی سئو سایت تاثیرگذار خواهد بود. چرا که حتی اگر لینک سازی داخلی سایت هم چندان قوی نباشد، باز هم گوگل می تواند صفحات مهم را شناسایی کند.
به طور کلی هدف از ایجاد یک سایت اراپه ای محتواهای درون آن است. این هدف نیز تنها زمانی به واقعیت تبدیل می شود که سایت و محتوای آن برای گوگل قابل خواندن باشد. موتورهای جستجوی گوگل روزانه صفحات مهم سایت ها را بررسی می کنند. به این کار اصطلاحا خزیدن گفته میشود. در این حالت اگر این صفحات به شکل مناسبی از طریق لینک سازی داخلی مشخص نشده باشند، پیدا کردن آنها توسط موتورهای جستجو کار دشواری خواهد بود. با ثبت نقشه سایت و معرفی آن به موتورجستجوی گوگل، مطمئن میشوید که گوگل لینک ها را رصد میکند. علاوه بر این با sitemap، سایت شما ساختار منظمی پیدا میکند و این امر سبب درک بهتر سایت توسط کاربران نیز خواهد شد.
مروری بر تاریخچه sitemap

گوگل برای اولین بار سایت مپ را با ورژن 0.84 را درسال2005 معرفی کرد تا توسعه دهندگان وب بتوانند لیستی ازساختار وب سایتاشان را که شامل صفحات ،محتوای سایت و روابط بین آنها را نشان می دهد در سایت خود منتشر کنند.
آشنایی با انواع سایت مپ
نقشه سایت را از لحاظ ساختاری می توان به چندین دسته تقسیم کرد. اما مهم ترین آنها که امروزه توسط اکثر وب سایت ها مورد استفاده قرار می گیرد، سایت مپ هایی از نوع HTML و XML است. در ادامه به تعریف دقیق تر این دو نوع sitemap خواهیم پرداخت.
1- نقشه سایت HTML
این نقشه سایت به زبان نشانه گذاری ابرمتنی (Hyper text Markup Language) نوشته می شود. از این زبان برای نشان دادن ساختار وب سایت به کاربران می توان استفاده نمود. در واقع نقشه سایت HTML حاوی اطلاعاتی درباره صفحات وب سایت و موقعیت آنها در سایت می باشد. این نقشه سایت به صورت دیداری در اختیار مخاطبین سایت قرار می گیرد. آنها می توانند به کمک سایت مپ HTML به قسمت های مختلف سایت دسترسی پیدا کنند.
به عنوان مثال وب سایتی را در نظر بگیرید که دارای هزاران صفحه دسته بندی شده در بخش های مختلف می باشد. در چنین حالتی زمانی که کاربر وارد سایت می شود، کاملا گیج شده و نمی داند از کدام بخش می تواند محتوایی که به دنبال آن است را پیدا کند. در این حالت بهترین گزینه ای که می تواند از آن استفاده کند، نقشه سایتی است که به زبان HTML در اختیار او قرار گرفته است. کاربر به کمک این نوع نقشه می تواند به صورت دقیق تر از مسیر و صفحات سایت آگاه شود. از سویی دیگر صفحات به کمک لینک سازی های داخلی به یکدیگر وصل می شوند. در نتیجه این لینک سازی، ربات ها با بررسی سایت مپ و خزیدن در لینک های داخلی صفحات سایت شما را میبینند و رتبه سایت در کلمه کلیدی اصلی بهبود پیدا می کند.
2- سایت مپ XML
XML Sitemap به زبان نشانه گذاری قابل توسعه (Extensible Markup Language) نوشته شده است. سایت مپ XML تنها برای نشان دادن محتوای سایت به خزنده های موتورهای جستجو مورد استفاده قرار می گیرد و مخصوص خرنده ها است. در واقع با ایجاد چنین نقشه ای به خزنده ها می گویید که وب سایت شما چه صفحاتی دارد.
همچنین هر گونه تغییری که در صفحات وب سایت صورت می گیرد یا هر نوع به روز رسانی درون سایت از طریق این sitemap به گوگل اطلاع داده می شود. این امر سبب می شود که گوگل به سرعت و بدون هیچ مشکلی بتواند محتوای وب سایت را بررسی کند و این اتفاق تاثیر بسزایی روی سئو سایت دارد. این نوع سایت مپ مخصوص خزنده ها است و هدف از ساخت چنین مپی راهنمایی خزنده های گوگل است. در اصل می توان گفت که سرعت ایندکس شدن محتوای وب سایت ها توسط موتورهای جستجو تا حدودی به نقشه سایت آنها وابسته است.
مزایای داشتن نقشه سایت چیست؟
- سایت مپ XML به موتورهای جستجو گوگل این پیغام را ارسال می کند که در سایت شما بخزد و محتواهای درون آن را ایندکس کند.
- این Sitemap به موتورهای جستجو گوگل می گوید که محتوا قرار گرفته در سایت شما چیست و در چه زمینه ای است.
- هر زمان که محتوایی درون وب سایت شما به روز رسانی می شود نقشه سایت XML این موضوع را به طور شفاف بازتاب میدهد.
- علاوه بر زمان به روز رسانی، فاصله زمانی میان Update ها و میزان تکرار آنها نیز به اطلاع موتورهای جستجو google رسانده می شود.
- شما می توانید میزان اهمیت محتواهای هر صفحه را به کمک نقشه سایت مشخص نمایید.
- سایت مپ XML به ایندکس شدن صفحات Dynamic (پویا) وب سایت شما کمک بسزایی خواهد کرد.
- با داشتن یک sitemap مناسب، ضعف سایت در لینک سازی داخلی نیز تا حدی پوشانده می شود.
- نقشه سایت Xml به سایت های بسیار بزرگ و پرمحتوا کمک می کند تا با سرعت و دقت بیشتری ایندکس شوند.
- سایت مپ XML تمامی صفحات سایت شما را به گوگل نشان می دهد. این امر سبب می شود تا حتی زمانی که ساختار سایت بسیار عمیق و پیچیده باشد نیز موتورهای جستجو گوگل بتواند خیلی سریع در آن خزیده و محتوای آن را بررسی کند.
چگونه سایت مپ بسازیم؟
برای ساخت نقشه سایت می توان از روش های مختلفی استفاده کرد اما اصولا از افزونه برای ساخت سایت مپ استفاده می شود مثلا می توان از افزونه yoast یا All in One Seo Pack یا رنک مث کمک گرفت اغلب وبسایت های وردپرسی یکی از این سه افزونه را دارند. در آموزش ساخت سایت مپ در وردپرس به طور مفصل و گام به گام توضیح داده ایم که چطور برای وبسایت وردپرسی خود سایت مپ بسازید.
سپس Sitemap: http://example.com/sitemap_location.xml در فایل robots.txt به منظور مشخص نمودن مسیر نقشه سایت درج گردد و نهایتا سایت مپ باید در بخش sitemap سرچ کنسول ثبت شود. برای این منظور می توانید از آموزش ثبت سایت مپ در سرچ کنسول کمک بگیرید.
1- افزونه های نقشه سایت وردپرس

افزونه های متعددی برای ساخت سایت مپ طراحی و توسعه داده شده اند که 3 مورد از بهترین ها را پیشنهاد دادیم به کمک افزونه yoast seo یا Google XML Sitemaps و رنک مث می توانید اقدام کنید. دقت داشته باشید نصب همزمان این 3 افزونه به علت کارکرد مشابه باعث تداخل خواهد شد.
2- استفاده از ابزارهای آنلاین ساخت سایت مپ

یکسری وبسایت های آنلاین هم وجود دارند که به شما کمک میکنند بدون نیاز به افزونه سایت مپ خود را بسازید تنها کافیست آدرس سایت خود را در این وبسایت ها درج کنید، ابزار، تمام بخش های وبسایت شما را آنالیز کرده و سپس یک فایل سایت مپ به شما ارائه می دهد. در نهایت فایل را دانلود و در سرچ کنسول آپلود میکنید.
معرفی sitemap به گوگل از طریق سرچ کنسول
گفتیم پس از ایجاد سایت مپ باید این فایل را به گوگل معرفی کنید. عملیات ثبت سایت مپ در بخش sitemap سرچ کنسول انجام می شود.

در سایت مپ اطلاعاتی نظیر موقعیت محتوا در سایت، اهمیت آن، نوع محتوا و تغییراتی که روی آن اعمال می شود، در اختیار موتورهای جستجو قرار می گیرد. در واقع یک نقشه سایت اطلاعات زیر را شامل شود:
- هر یک از صفحات دقیقا در کدام قسمت سایت قرار گرفته اند.
- آخرین باری که صفحات به روز رسانی شده اند چه زمانی بوده است.
- تغییرات روی صفحات پیج هر چند وقت یکبار صورت می گیرد.
- میزان اهمیت هر یک از صفحات در مقایسه با دیگر صفحات به شکلی است.
- در گام اول شما باید تصمیم بگیرید که کدام یک از صفحات وب سایتتان باید توسط موتورهای جستجو گوگل خزیده شود.
- سپس زمان آن می رسد که درباره فرمت سایت مپ خود تصمیم گیری کنید. شما می توانید نقشه سایت خود را به صورت دستی ایجاد نمایید یا اینکه از ابزارهای شخص ثالث موجود استفاده نمایید.
- در گام آخر نیز به ثبت نقشه سایت در گوگل اختصاص پیدا می کند.
همان طور که پیش تر نیز ذکر گردید اینها مهم ترین اطلاعاتی هستند که باید در سایت مپ به آنها اشاره شود. ارائه این اطلاعات می تواند روند ایندکس شدن محتواهای سایت را بهبود بخشیده و روی رتبه سایت نیز تاثیر بگذارد.
نکاتی برای بهینه سازی نقشه سایت
فایل XML فهرستی از URL ها است که ربات های خزنده را به محتوا و مسیر روی یک وب سایت هدایت می کند در نتیجه وجود سایت مپ و لینکهای داخلی استاندارد و درست، به خزندههای وب اطلاعاتی میدهد که مهم تلقیمی شوند چنین عملی باعث بهبود سئو سایت می شود که برای رتبه بندی خوب است!
- از مسدود کردن دایرکتوری ریشه خودداری کنید.
- صفحات مهم را حتما در نقشه سایت قرار دهید.
- ساختار بندی و معماری درستی را اجرا کنید.
صفحاتی که باید از سایت مپ حذف شوند
به عنوان بهترین روش، هدف این است که فقط صفحات مرتبط با سئو را در نقشه سایت قرار دهید. این یک روش توصیه شده برای استفاده موثر از بودجه خزش است. با این رویکرد، موتورهای جستجو به طور هوشمندانه وب سایت شما را می خزند و به شما کمک می کنند تا فهرست بندی بهتری را داشته باشید. موارد زیر نیاز نیست در سایت مپ باشند:
- صفحات تکراری
- صفحه بندی ها
- صفحات غیر متعارف
- آرشیو صفحات
- صفحات تغییر مسیر داده شده (3xx)، صفحات از دست رفته (4xx) و صفحات خطا (5xx)
- آدرس صفحات دیدگاه ها
- صفحات جستجوی سایت
استفاده از پلاگین های وردپرس یکی از رایج ترین روش های ساخت sitemap برای سایت است. با استفاده ازافزونه مختلف وردپرس مثل افزونه yoast یا All in One Seo Pack و rankmath میتوانید در این خصوص اقدام کنید. اکنون که متوجه شدید سایت مپ چیست، در آموزش های بعدی با ما همراه باشید تا چگونگی ساخت سایت مپ برای سایت وردپرسی را نیز بیاموزید.
سوالات متداول درباره سایت مپ سایت
-
آیا سایت مپ روی سئو تاثیر می گذارد؟
بله نقشه سایت تمام صفحات با اولویت را فهرست میکند تا موتورهای جستجو را در مورد خزیدن و فهرست بندی راهنمایی کند. این کار باعث افزایش رتبه وب سایت می شود.
-
نقشه سایت برای چه مواردی استفاده می شود؟
نقشه سایت فایلی است که در آن اطلاعاتی در مورد صفحات، ویدیوها و سایر فایل های سایت خود و روابط بین آنها ارائه می کنید. موتورهای جستجو مانند گوگل این فایل را می خوانند تا سایت شما را به طور موثرتر خزش کنند.
-
آیا همه وب سایت ها نقشه سایت دارند؟
نقشه سایت الزامی نیست اما کمک میکند که گوگل و سایر موتورهای جستجو همه URL های شما را رصد کنند.
-
چه کسانی از نقشه سایت XML استفاده می کنند؟
نقشه سایت XML برای خزنده ها در نظر گرفته شده است و به آنها کمک می کند صفحات جدیدی را برای فهرست بندی پیدا کنند.
-
سایت مپ برای ایندکس شدن سایت الزامی میباشد ؟
خیر سایت شما بدون سایت مپ هم ایندکس میشود.
-
سایت من کوچک است فقط چند صفحه دارد، به سایت مپ نیاز دارم؟
وجود سایت مپ الزامی نیست اما بسیار موثر و مفید است پس بهتر است که فارغ از ابعاد سایت، سایت مپ را بسازید.
نتیجه گیری
در این آموزش بررسی کردیم که نقشه سایت چیست سپس مزایای سایت مپ را ذکر کردیم و متوجه شدیم که چرا باید سایت مپ بسازیم. sitemap یا همان نقشه سایت و نقش آن در موفقیت یک سایت بسیار اهمیت دارد. با داشتن یک سایت مپ مناسب می توان سئو سایت را بهبود بخشید و سرعت ایندکس شدن صفحات را افزایش داد. به همین دلیل باید روی ایجاد و معرفی یک sitemap خوب دقت لازم را داشت.