با آموزش نوشتن محتوای سئو شده همراه شما هستیم و تمام نکات تولید محتوای اصولی را مورد بررسی قرار خواهیم داد هر چیزی اصول خاص خودش را دارد و محتوا نویسی نیز به همین شکل است. ابتدا نقش محتوا در سئو سایت را بررسی میکنیم و سپس به این درک میرسیم که رعایت اصول محتوایی سایت موجب می شود که سایت از لحاظ ساختاری در وضعیت ایده آلی قرار داشته باشد که در مطلب تاثیر ساختار سایت بر سئو در خصوص آن صحبت شده است.
نقش محتوا در سئو سایت

محتوای سئو شده به فرایند بهینه سازی محتوا اشاره کرد با این هدف که در موتورهای جستجو به ویژه گوگل بیشتر دیده شوید. در این نوع محتوا با رعایت اصول سئو همچون استفاده درست و به اندازه از کلمات کلیدی مرتبط برای درک بهتر گوگل، لینک سازی های داخلی و خارجی برای ایجاد ارتباط معنایی مفید و موثر و کسب اعتبار و ایجاد ساختار منطقی بین بخش ها و پاسخ به نیازهای کاربر میتوانید یک سر و گردن از رقبا پیشی بگیرید. این روند به جذف ترافیک از موتورهای جستجو و بهبود رتبه ها کمک شایانی خواهد کرد.
آموزش اصول و نکات محتوا نویسی سایت
توجه داشته باشید که این موارد صرفا مختص وردپرس نیست و اصول آن در تمامی موارد مربوط به محتوا می تواند کاربرد داشته باشد. از نکات مهم محتوا نویسی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ایجاد ارتباط محتوایی صحیح بین مطالب مرتبط
- انتخاب کلمات کلیدی اصلی و هم کانسپت ها
- زیر مجموعه کردن مطالب وابسته به مطالب شاخص
- پیاده کردن ساختار منظم در سایت برای دسترسی آسان کاربران به مطالب
- ایجاد ساختار منظم و قابل درک در آدرس صفحات (URL)
- و…
1- ارتباط محتوایی صحیح بین مطالب مرتبط

بسیاری از مطالب را نمی توان بصورت یکجا در یک صفحه مطرح نمود. به همین جهت معمولا مطالب در چندین صفحه مطرح میشود که جمع آنها می تواند یک مجموعه محتوای مرتبط باشد. در اینجا اگر ما لینک صفحات مرتبط را در میان مطلب یا بصورت پیشنهادی قرار دهیم مخاطب در صورت تمایل آن را پیگیری خواهد کرد. در واقع ما ارتباط بین مطالب را برای کاربران مهیا می کنیم که در صورت نیاز به آنها نیز دسترسی داشته باشند. قرار دادن لینک مطلب یا مطالب دیگر در بین محتوا یکی از بهترین روشهای برقراری ارتباط محتوایی صحیح بین صفحات سایت است.
2- اتصال صحیح مطلب زیرمجموعه به مطالب اصلی
باید ساختاری را در سایت پیاده نمود که صفحات زیر مجموعه به مطالب شاخص متصل باشند. اینکار به دو دلیل انجام می شود. دلیل اول ایجاد رابط قابل دسترسی برای کاربران به منظور تشخیص زیرمجموعه و شاخص و دلیل دوم ایجاد زیرساخت قابل درک برای موتورهای جستجوگر بخصوص گوگل. این موضوع در بخش برگه ها در وردپرس به راحتی قابل انجام است. برای اینکار کافیست برگه زیرمجموعه را به برگه مادر مورد نظر متصل نمایید. همچنین اگر مطلب مورد نظر در بخش نوشته ها قرار دارد امکان اتصال مطلب به دسته مرتبط خود وجود دارد.
3- ایجاد مسیر دسترسی آسان بین صفحات سایت

این موضوع بیشتر به بحث رابط کاربری مربوط می شود. طراحی مناسب منوها و همچنین وجود نشانگر صفحات (Breadcrumb) کمک زیادی به ایجاد چنین وضعیتی در سایت خواهد کرد.
4- ایجاد ساختار منظم در آدرس صفحات سایت

URL صحیح و اصولی بیس کار شماست همانطور که در مثال ذکر شده است صفحات هاست ایران، هاست وردپرس و هاست ووکامرس به عنوان زیر مجموعه صفحه میزبانی وب هستند و این قاعده در URL آنها نیز کاملا مشهود است. پیاده سازی این ساختار کمک زیادی به بهبود ساختار سایت میکند.
5- استفاد مناسب از کال تو اکشن ها
در محتوای خود می توانید افراد را تشویق به انجام کاری کنید که در نهایت هم به نفع کاربر و هم برای کسب و کار مفید باشد. حتما برای تولید محتوای خود هدف خاصی دارید می توانید یک Call to Action هوشمندانه در بخشی که حس می کنید مناسب است طراحی کنید و از کاربر بخواهید اقدام خاصی انجام دهد. در نهایت این کال تو اکشن می توانید به جمع اوری لید و نرخ تبدیل منجر شود.

- وارد کردن ایمیل در بخش خبرنامه
- کلیک روی دکمه خاص
- کلیک روی بنر
- رفتن به صفحه ای خاص (مثل صفحه محصول و…)
- مشاهده ویدیو
- و…
6- بهینه سازی محتوا
سعی کنید همواره محتوایی تولید کنید که پاسخگوی نیاز کاربر باشد ارتباط محتوا با عنوان اهمیت بسیار زیادی دارد در حقیقت سعی کنید دقیقا مضمونی را ارائه دهید که کاربر بعد از جستجو انتظار دارد مشاهده کند. بهینه بودن محتوا از نظر تطبیق متن و عنوان، بهینه شدن برای کلمات درست، شفافیت محتوایی و… اهمیت زیادی دارند. همواره در نظر داشته باشید این محتوا را با محوریت کاربر تولید و منتشر کنید. محتوا را برای انسان بنویسید نه برای موتورهای جستجو و ربات ها! پس به موضوعات زیر دقت داشته باشید:
- استفاده از کلمات کلیدی مناسب
- متا تگ و توضیحات
- عنوان و زیرعنوان ها
- ارتباط معنایی موضوع و عناوین (تطبیق متن مقاله و عناوین)
- چگالی کلمات کلیدی
- و…
7- عنوان نویسی جذاب و استاندارد داشته باشید

عنوان جذاب باعث میشه که مخاطب شما تمایل بیشتری به مطالعه محتوا پیدا کنه در حالت کلی بازدید کننده فقط یک نگاه کلی به محتوای صفحه میندازه و اگر تیتر جذابی ببینه احتمال مطالعه متن افزایش پیدا میکنه پس تیترهای مرتبط و چشمگیر بنویسید البته دقت داشته باشید تیتر با متن زیر اون ارتباط درستی داشته باشه و به امید نوشتن تیترهای اغواکننده مخاطب را گمراه نکنید! متن زیر تیتر باید با تیتر شما ارتباط درست و مستقیمی داشته باشه و اگر در تیتر به مخاطب قولی دادید باید حتما برآورده بشه. گاها تیترهایی در محتوا نوشته میشه که متن زیر تیتر هیچ ارتباطی به اون نداره و این یک اشتباه بزرگه که اول از همه به وبسایت خودتون ضربه میزنه!
8- سلسله مراتب تگ های h1 تا h6 را رعایت کنید
تیترها باید به صورت سلسله مراتبی جلو برن . نکته جالب در مورد انواع هدینگ ها اینه که از عدد 1 شروع میشن و تا عدد 6 ادامه پیدا میکنن و هرچه به انتهای هدینگ میرسیم و عدد جلو میره سایز تیتر کوچک تر میشه به عنوان مثال هدینگ شماره 1 یا h1 بزرگ ترین سایر را داره و h6 دارای کوچک ترین اندازه هست. برای استفاده درست از هدینگ ها باید در نظر بگیرید که تیترهای اصلی کدام هستن و هر تیتر در داخل تیتر دیگر قرار میگیره و زیر مجموعه ها هدینگ ها جدید میگیرن. عنوان اصلی صفحه h1 هست و ما عنواوین درون وردپرس را از h2 به بعد تیتربندی می کنیم. پیشنهاد میکنیم آموزش استفاده صحیح از تگ های هدینگ در وردپرس را مطالعه کنید.
9- استفاده از مدیا در محتوا

اهمیت تصاویر و ویدیوها در محتوا قابل چشم پوشی نیست. در واقع با ارائه تصاویر گویا و ویدیوهای کاربردی می توانید محتوایی ارائه دهید که یک سر و گردن از رقیبان بالاتر است. برخی کاربران علاقه ای به مطالعه متن ندارند و تماشای ویدیو و دنبال کردن تصاویر را ترجیح می دهند برخی دیگر به دنبال یک بخش جزئی هستن د وبا دیدن یک تصویر سریعا به جواب میرسند از طرفیشانس دیده شدن در تب های image و video موتور جستجوی گوگل را خواهید داشت و ممکن است بتوانید از این دو بخش نیز ترافیک خوبی جذب کنید.
- استفاده از محتوای تصویری (تصاویر مرتبط و جذاب)
- استفاده از پادکست در صورت نیاز
- درج ویدیو برای تفهیم بهتر موضوع
- ارائه فایل pdf موضوع در صورت امکان
- و…
10- لینک سازی های داخلی مفید با هدف کمک به کاربر!
ما دو نوع لینک داریم، لینکسازی داخلی و لینک سازی خارجی. همانطور که از اسمشون پیداست کلیه لینک هایی که به صفحاتی از وبسایت خودمون اشاره می کنن لینک سازی داخلی نام داره و چنانچه به صفحه ای خارج از وبسایت خودمون لینک بدهیم لینکسازی خارجی انجام دادیم. لینک سازی داخلی علاوه بر تقویت صفحات سایت و ایجاد ارتباط بین محتوای سایت به کاربر کمک میکنه تا مفاهیم را بهتر درک کنه و شاید در برخی مواقع نیاز به یک راهنما داشته باشه پس با این محتوای راهنما را بهش ارائه می کنیم! در لینک سازی داخلی محدودیت خاصی نداریم اما باید در نظر داشته باشید که هدف کمک به کاربر و ارائه راهنمایی بیشتر هست پس او را با انبوهی از لینک خسته نکنید و در بخش هایی که حس میکنید لینک شما کمک کننده است، دریغ نکنید! برای لینک دادن به صفحات مختلف سایتتان می توانید از کلمات کلیدی صفحات به عنوان انکرتسکت آن لینک استفاده کنید به عنوان مثال برای لینک دادن به صفحه

ایجاد پیوند بین محتواهای درون سایت به کاربر کمک می کند تا راحت تر به موضوعات هم مضمون دست یابد. به عنوان مثال اگر کاربری در حال مطالعه مقاله ui چیست، باشد حتما با دیدن لینک 10 راهکار برای بهبود ui صفحه ترغیب به کلیک خواهد شد چراکه در حال کسب اطلاعات در همین حوزه است. به ان شکل به کاربر کمک می کنید تا موضوعات مرتب را بررسی کنند از طرفی این موضوع باعث می شود کاربر مدت زمان بیشتر در سایت شما سپری کند. از همه مهم تر با لینکسازی درست و استاندارد به بهبود وضعیت سئوی صفحات کمک شایانی می کنید. در حقیقت صفحاتی که به یکدیگر پیوند داده شده اند این سیگنال را برای موتورهای جستجو ارسال می کنند که مضمونی مرتبط دارند پس راحت تر درک می شوند.
11- طراحی خوب و کاربرپسند
دقت داشته باشید برای اینکه کاربر با محتوای شما تعامل برقرار کند باید به ظاهر صفحه اهمیت بدهید. از پاراگراف های نه چندان طولانی استفاده کنید چراکه پاراگراف هایی طولانی خوانایی را کاهش می دهند و کسل کننده هستند. پیشنهاد می شود از سرفصل ها و عناوین واضح و شفاف استفاده کنید تا کاربر در نگاه اول بداند قرار است چه مسیر محتوایی را دنبال کند همچنین حتما از تصاویر گرافیکی جذاب استفاده کنید. دقت داشته باشید استفاده از تصاویر با کیفیت و بامحتوا می تواند به طرز شگفت انگیزی نظر مخاطب را جلب کند.
12- از افزونه های سئو کمک بگیرید
افزونه Yoast SEO و رنک مث برای دریافت یکسری سرنخ و راهنمایی و ابزار Google Trends برای ایده گرفتن را به شما پیشنهاد میکنیم. افزونه هایی مثل YoastSEO و رنک مث به شما کمک می کنند محتوایی با خوانایی خوب ارائه دهید و پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت سئو محتوا نیز ارائه می دهند به عنوان مثال اگر محتوا حاوی پاراگراف های طولانی باشد به منظور بهبود خوانایی، افزونه از شما می خواهد که پاراگراف ها را به بخش های کوچک تری تبدیل کنید. از سویی امکان تنظیم عنوان سئو وتوضیحات متا جهت نمایش در نتایج جستجو را برای شما تسهیل می کنند.

وضعیت تصاویر را بررسی می کنند و به شما پیشنهاد می کنند که از ویژگی ALT تصویر برای بهینه سازی و شانس دیده شدن در موتورهای جستجو بهره ببرید. این افزونه ها با رنگ های سبز، قرمز و نارنجی وضعیت محتوای شما را می سنجند و یک عدد از 100 را به عنوان امتیاز عملکرد شما تخمین میزنند.
- سبز: وضعیت خوب
- قرمر: وضعیت ضعیف
- نارنجی: نیازمند بهبود

13- تجزیه و تحلیل دوره ای و آپدیت محتوا
یکی از اقدامات بسیار مهم که اغلب افراد پس از انتشار محتوا آن را به دست فراموشی می سپارند، مرحله تجزیه و تحلیل و آپدیت است. هر محتوا در بازه های زمانی منظم باید مورد بازبینی قرار گیرد و در صورت نیاز اصلاح شود این اصلاحات می تواند شامل هرش محتوایی، اضافه یا کم کردن بخش هایی از متن، بررسی تصاویر، بررسی بروز بودن محتوا و… است. همواره محتوا را طوری ارائه دهید که پاسخگوی نیاز کاربر و کاملا بروز باشد. برای این منظور از اطلاعات جمع آوری شده در سرچ کنسول استفاده کنید.

14- رعایت نکات نگارشی و گرامری
همواره به این موضوع فکر کنید که مخاطب هدف شما یک انسان است پس توجه به نکات نگارشی اهمیت ویژه ای دارد در اپدیت های دوره ای می توانید بخشی از انرژی خود را برای ویرایش موارد نگارشی صرف کنید.
15- خوانایی متن را بهود دهید
با استفاده از لیست های شماره دار و بدون شماره می توانید محتوا را سریعتر به مخاطب منتقل کنید از طرفی خوانایی چنین محتوایی بسیار بالاتر از پاراگراف های معمول و طولانی است. گاها این لیست ها علاوه براینکه کمک کننده هستند می توانند در ننایج جستجوی گوگل به صورت جایگاه صفر ظاهر شوند و کمک زیادی به مخاطب می کنند تا پاسخ سوال خود را بیابد.
16- هرگز جمع بندی نهایی و چکیده را فراموش نکنید

جمع بندی نهایی و چکیده نویسی اصولا یکی از اقدامات مهم در مقاله نویسی بشمار می آید و میتوان گفت یکی از بخش های مهم مقاله است سعی کنید یک خلاصه خیلی کلی و گویای مطلب در انتهای متن بنویسید به گونه ای که اگر کاربری تمایل به خواندن کل محتوا نداشت با مطالعه خلاصه دریابد که موضوع از چه قرار است اما در محصول نویسی و توضیحات مربوط به دسته بندی چنین بخشی عموما وجود ندارد چراکه مخاطب نیاز خاصی به این توضیح ندارد اون صرفا آمده در مودر محصولات و خدمات اطلاعت بگیرد در چنین صفحاتی به جای جمع بندی، توضیحات فنی در خصوص محصولات می نویسیم.
17- آپدیت محتوا را در برنامه آینده قرار دهید
آپدیت به قدری قدرتمنده که میتونه جایگاه صفحات شما در نتایج جستو را متحول کنه! هر محتوایی که نگارش میشه نیاز به مراقبت داره و باید در بازه های زمانی بروزرسانی بشه و همیشه بروز باشه تا بتونه به نیاز فعلی مخاطب شما پاسخ درستی بده. اپدیت میتونه شامل تغییرات کوچکی مثل اصلاح و بهبود متون تا تغییرات بزرگ مثل اضافه کردن بخش های جدید، اضافه کردن صوت و ویدیو یا عکس و اینفوگرافیک باشه. محتوا مثل یک نهاله که نیاز به هرس و مراقبت داره بنابراین وقتی نهالتون را کاشتید آبیاری و هرس را فراموش نکنید و مرتب به اون سربزنید و همیشه اون را سرزنده و بروز نگه دارید. اصلاحا به تازه بودن محتوا Freshness گفته میشه.
18- لینک سازی خارجی را فراموش نکنید
اگر وبسایت مقصد نیچ (تخصصی) و در مورد موضوع خاصی باشه ما این امکان را داریم که با نام برند و کلمه کلیدی اون سایت لینک سازی خارجی را انجام بدیم اما اگر اون وبسایت به صورت تخصصی روی یک حوزه کار نکرده بود و کلمه کلیدی خاصی نداشت باید با نام برند لینک بدهیم. مثلا می تونیم با نام برند به صفحه اصلی اون سایت لینک بدیم. نکته مهم در لینک سازی خارجی اینه که وبسایت مقصد که قصد دارید بهش لینک بدهید بهتره معتبر و یک سر و گردن از سایت شما بالاتر باشه. برای لینک سازی خارجی چهار مدل انکر تکست متداول داریم:
- لینک با کلمات عمومی مثلا اینجا، کلیک کنید، منبع و…
- لینک با کلمه کلیدی صفحه مقصد مثلا
- لینک با URL یا Naked URL: که آدرس صفحه مقصد را مستقیما درج می کنیم.
- لینک با نام برند: که نام برند سایت مقصد را می نیوسیم.
در مورد وضعیت لینک خارجی هم برخی از صاحبان کسب و کارها follow و برخی دیگر لینک nofollow می دهند این مساله به استراتژی سئو شما بستگی داره اما عموما به وبسایت های دیگه لینک خارجی از نوع nofollow میدهیم.
راستی شاید اصطلاح dofollow به گوشتان خورده باشه، dofollow و nofollow از نظر ماهیتی بسیار شبیه هستند اما یک تفاوت کوچک دارند هرجایی به سایت دیگری لینک dofollow دادید یعنی این لینک از نظر شما مفید است و آن را توصیه و پیشنهاد می کنید. اما در لینک هایی از نوع nofollow پیشنهادی در کار نیست و فقط لینک سازی خارجی انجام داده اید.
اشتباهات رایج در نوشتن محتوا
- متن پراکنده و بدون انسجام
- نوشتن پاراگراف های بسیار طولانی و حشو
- نداشتن CTA در جای درست
- نداشتن بخش های پایانی مناسب
- به نتیجه نرساندن مخاطب
- نداشتن جهت در محتوا
استراتژی پیشنهادی برای تدوین ساختار محتوایی حرفه ای
برای شروع کار میتوانید از کلمات کلیدی طولانی یا همان Long tail Keyword کمک بگیرید این کلمات ورودی خوب دارند به علاوه اینکه در اغلب موارد درجه سختی انها کمتر است بنابراین در تدوین استراتژی محتوا این مساله را حتما در نظر بگیرید همچنین همواره در طول محتوا چه محتوای محصول، چه مقاله، چه دسته بندی یا لندیگ پیج ها باید از کلمات کلیدی اصلی و هم کانسپت ها به صورت پراکنده با تراکم مناسب استفاده کنید زیاده روی در استفاده از کلمات کلیدی نتیجه معکوس به دنبال دارد. در نهایت لینکسازی های داخلی و خارجی را فراموش نکنید قبلا به طور مفصل درمورد اصول و قوائد لینک سازی داخلی و همچنین نحوه نوشتن رپورتاژ آگهی توضیحات مفصلی را ارائه کردیم و پیشنهاد می شود که آنها را مطالعه کنید.
سوالات متداول درباره محتوا نویسی در وردپرس
-
از چه افزونه های سئویی برای محتوا استفاده کنیم؟
افزونه های رنک مث و یوآست سئو را پیشنهاد می کنیم.
-
چگالی کلمه کلیدی چند درصد باشد؟
باتوجه به هوشمند شدن گوگل اصطلاحاتی مثل چگالی رو به مسنوخ شدن است شما در ابتدا می بایست محتوا را کاملا طبیعی برای پاسخگویی به نیاز کاربر تولید کنید و برای بهینه کردن محتوا برای موتورای جستجو می توانید از کلمات کلیدی و مترادف و اصطلاحات هم معناها طول محتوا استفاده کنید و عدد خاصی برای چگالی در نظر نگیرید. سعی کنید محتوا کاملا طبیعی باشد.
-
کال تو اکشن چیست؟
Call to Action یعنی از کاربر بخواهیم اقدامی را انجام دهد مثل کلیک روی یک دکمه، پر کردن فرم، دیدن فیلم، خواندن متن و…
-
نوشتن محتوای سئو شده چقدر زمان میبرد؟
به طول محتوا و رسانه های استفاده شده داخل محتوا بستگی دارد اما هرچقدر محتواغنی تر باشد به تبع نگارش و تولید آن زمان بیشتری میطلبد.
-
استفاده زیاد از کلمات کلیدی برای سئو سایت مفید است؟
خیر باید در طول محتوا به صورت پراکدده کلمات کلیدی را به دفعات متناسب و معقول پخش کنید زیاده روی در استفاده از کلمات کلیدی نتیجه خوبی نخواهد داشت.
سخن آخر
نوشتن محتوای سئو شده و تاثیر مثبت آن بر سئو سایت بر هیچکسی پوشیده نیست و امروز دنیای تولید محتواست. بنابراین حتما باید با اصول تولید محتوا برای سایت به ویژه وبسایت های وردپرسی آشنا باشید و نکات مهم تولید محتوا را بدانید و به آنها تسلط پیدا کنید. در این آموزش اصول و نکات محتوا نویسی در سایت وردپرسی را بررسی کردیم و سپس 18 ترفند برای تولید محتوای اصولی را مورد بررسی قرار دادیم شما چه فاکتور دیگری میشناسید که در این لیست ذکر نشده؟!
2 دیدگاه. نوشتن دیدگاه تازه
سلام
مطلب خوبی بود. ممنون
سلام روزبخیر؛
سپاس از شما.
خوشحالیم که راهنمای نوشتن محتوای سئو شده مفید بوده لطفا تجربیاتتون رو با ما به اشتراک بگذارید.