راهنمای خرید

راهنمای خرید cpu مناسب

CPU یا همان پردازنده مرکزی به عنوان مغز یک کامپیوتر یا لپ تاپ در نظر گرفته می‌شود که کلیه پردازش‌ها در این قطعه سخت افزاری محاسبه شده و به کمک سایر ابزار از جمله مادربورد و رم در نهایت خروجی را به شکل‌های متنوعی به ما می‌دهد. تمام کارهایی که در یک کامپیوتر مانند دیدن عکس، ویرایش یک ویدئو، استفاده از نرم افزارهای طراحی و به صورت کلی کوچکترین و بزرگترین کاری که با رایانه خود انجام می‌دهد پردازش آن در CPU انجام می‌گیرد. بنابراین هرچه قدرت و مشخصات سی پی یو بالا باشد می‌توانید از سرعت بالاتری برای انجام کارها بهره بگیرید. در این مقاله قصد دارم به بررسی راهنمای خرید cpu بپردازم که به کمک این مقاله می‌توانید معیارهایی را که در خرید سی پی یو مناسب دخیل هستند را بر اساس نیاز خود بررسی کرده و در نهایت اقدام به خرید cpu مناسب بکنید.

راهنمای خرید CPU مناسب

در حال حاضر عمده انتخابی که برای خرید CPU وجد دارد بین دو شرکت است و بسته به کاری که شما از سیستم رایانه خود انتظار دارید نیز باید یک cpu مناسب را انتخاب کنید. به عنوان نمونه فردی که از رایانه خود استفاده عادی مانند گوش دادن به موسیقی، دیدن فیلم و… دارم نیازی به خرید CPU با مشخصات بالا نیست. اما یک فرد حرفه‌ای که در زمینه طراحی مثل طراحی انیمیشن یا طراحی سایت فعالیت دارد به دلیل پردازش بالایی که نرم افزارهای مورد نیاز وی دارند لازم است از یک cpu قدرتمند استفاده کند. یا اگر گیمر هستید و به دنبال راهنمای خرید cpu برای بازی هستید بسته به نوع بازی که استفاده می‌کنید باید CPU شما قدرت لازم را برای اجرای بازی داشته باشد.

بنابراین در ادامه ابتدا به معرفی ملاک‌هایی که می‌تواند روی خرید cpu مناسب دخیل باشد می‌پردازم که در نهایت بر اساس همین معیارها می‌توانید گزینه مناسب را برای خرید cpu انتخاب کنید. پس اگر شما هم به دنبال خرید بهترین cpu مناسب برای کار خود هستید تا انتهای این مقاله همراه باشید.

راهنمای خرید cpu مناسب - cpu اینتل بهتره یا amd

1. cpu اینتل بهتره یا amd

در بازار پردازنده‌های مرکزی در حال حاضر دو پردازنده اینتل(Intel) و ای‌ام‌دی(AMD) با یکدیگر بر سر رقابت هستند و همه ساله از نسل جدید پردازنده‌های پر قدرت خود رونمایی می‌کنند. اگر تعصب خاصی روی یکی از این دو برند داشته باشید که خوب تکلیف از همین حالا مشخص است و کافی است یکی از این برندها را انتخاب کرده و سپس به کمک سایر معیارهایی که در ادامه معرفی می‌کنم، یکی از CPU های مناسب برند مورد نظر خود را انتخاب کنید.

اما اگر طرفدار دو آتشه‌ی این برندها نیستید و صرفا در انتخاب یکی از این دو مردد هستید، باید بدانید که در یک دو راهی سخت قرار دارید. هر یک از این دو برند برای خود دارای مزایا و معایبی هستند که باید بر اساس آنها برند مورد نظر را انتخاب کنید. به عنوان نمونه اگر از نظر اقتصادی برای شما قیمت CPU در اولویت قرار داشته باشد باید بدانید که AMD به مراتب نسبت به اینتل دارای قیمت پایین‌تری است و مناسب کسانی خواهد بود که به دنبال خرید یک cpu اقتصادی هستند.

همانطور که می‌دانید شرکت AMD نیز در زمینه تولید کارت گرافیک نیز فعالیت دارد. به همین دلیل انتخاب AMD از یک نظر برای کسانی که به دنبال خرید یه سیستم ارزان قیمت هستند گزینه بهتری است. چرا که از نظر اقتصادی نیاز به پرداخت هزینه بالاتر برای خرید کارت گرافیک نیستند و در صورت استفاده همزمان cpu و کارت گرافیک AMD شاهد عملکرد بهتری در سیستم خود خواهید بود.

2. CPU چند هسته‌ای مناسب است؟

با به وجود آمدن مفهوم هسته در پردازنده یک دگرگونی بزرگ در انتخاب پردازنده‌های مرکزی به وجود آمد. هر پردازنده بسته به نوع خود می‌تواند دارای چندین هسته موازی باشد که هر یک از این هسته‌ها درون پردازنده به صورت موازی قرار گرفته و هر یک نیز بخشی از یک وظیفه پردازش را به صورت موازی بر عهده می‌گیرند. یعنی وقتی در حال استفاده از یک نرم افزار گرافیکی هستید هر یک از هسته‌ها بخشی از اجرای این نرم افزار را به عهده گرفته و در موازات هم کار پردازش را انجام می‌دهند. در حالی که پیش از به وجود آمدن هسته در CPU، کلیه پردازش ها در یک هسته انجام می‌گرفت که برای سنجش میزان مناسب بود یک هسته از ملاکی با عنوان فرکانس استفاده میشد. به عنوان نمونه می‌گفتیم که یک پردازنده 3.8 گیگاهرتزی از یک پردازنده 2.8 گیگاهرتزی بهتر است.

دو غول پردازنده مرکزی هر یک رویکرد جدایی را از این نظر برای cpu در پیش گرفته‌اند. اینتل سعی کرده است که با تمرکز بر روی بهینه کردن اجرای دستورات قدرت cpu را در نسل‌های جدید بالاتر ببرد. اما در مقابل AMD سعی کرده که فقط روی بالاتر بردن تعداد هسته تمرکز کند. با این تفاسیر می توان گفت که رویکردی که اینتل در پیش گرفته است مناسب‌تر است. چرا که تمرکز روی بهینه سازی آن است و از سوی دیگر نیز بر اساس امتیازاتی که دریافت کرده و تست‌هایی که صورت گرفته نیز همینطور بوده است.

راهنمای خرید cpu مناسب - cpu اینتل بهتره یا amd

حتما وقتی می‌خواهید برای خرید cpu مناسب راهی یک فروشگاه شوید با مفاهیمی مثل core i3، core i5، core i7 یا amd a4، a6، a8 و… رو به رو خواهید شد. هر یک از این نام‌ها نشان دهنده تعداد هسته یک پردازنده هستند. cire i که از نامش مشخص است مربوط به شرکت اینتل است و A نیز مربوط به شرکت AMD هست. حال برای تشخیص تعداد هسته کافی است که به عدد آخر هر کدام توجه کنید. به عنوان نمونه یک cpu core i5 مربوط به شرکت اینتل با 5 هسته است و یک cpu AMD a8 مربوط به شرکت AMD با 8 هسته است. بعد از مشخص شدن تعداد هسته حال باید به میزان فرکانسی که یک cpu دارد توجه کنید تا ببینید بر اساس میزان فرکانش کدام پردازنده مرکزی با تعداد هسته یکسان قدرت بیشتری خواهد داشت.

3. تاثیر اورکلاک در خرید cpu خوب

سرعت کلاک یا همان فرکانس پردازنده با حاصلضرب فرکانس پایه(BCLK)در یک ضریب که با عنوان مولتی ‌پلایر(Multiplier) شناخته می‌شود برابر است. به عنوان نمونه فرکانس یک پردازنده‌ی با 3.5گیگاهرتز از فرکانس پایه‌ی 100 مگاهرتز و ضریب 35 حاصل می‌شود.

مفهومی به نام اورکلاک(Overclock) وجود دارد که با تغییرات در مشخصات فنی سخت‌افزارها، میتوان عملکرد کامپیوتر را به صورت کلی دستخوش تغییر داده و بهبود بخشید. یکی از راه‌های اورکلاک کردن کامپیوتر، دستکاری در فرکانس پایه و مولتی پلایر پردازنده است. معمولا در پردازنده‌های ارزان قیمت، ضریب مولتی ‌پلایر توسط سازنده قفل(Locked) شده و نمی‌توان تغییری در آن ایجاد کرد. اگر خواهان قدرت بیشتری در این پردازنده‌ها باشید، تنها میتوان مقدار کمی در حدود کمتر از 10 مگاهرتز در فرکانس پایه تغییر ایجاد کرد.

اما در مدل‌هایی که مولتی پلایر باز(Unlocked) شده باشد، می‌توانید هم فرکانس پایه و هم ضریب را تغییر دهید. البته اعمال تغییرات در مولتی‌پلایر و فرکانس مبنا کار آنچنان ساده‌ای نیست و به داشتن تجربه و کار عملی کافی نیاز دارد. در تولیدات اینتل مدل‌هایی که کدشان به K ختم می‌شوند مولتی‌پلایرها باز هستند و در تولیدات ای‌ام‌دی حرف X نشان‌دهنده‌ی ضریب باز است. مدل‌هایی مثل Core i7-7700K اینتل یا Ryzen 7 1800X ای‌ام‌دی از بهترین مدل‌های روز هستند که مولتی‌پلایر باز دارند. البته ذکر این نکته هم لازم است که بدانید استفاده از پردازنده‌ی اورکلاک شده درست مانند استفاده از خودرویی است که موتور توربوشارژی دارد. با وجود این که قدرت بیشتری تحویل شما خواهد داد اما در مقابل استهلاک بیشتری هم خواهید داشت.

4. سوکت cpu چیست؟

پردازنده‌ها و تقریبا بیشتر قطعات اصلی یک کامپیوتر که روی مادربورد قرار دارند از طریق سوکت به هم متصل می‌شوند. یعنی با قرار دادن CPU در جای خود شما به کمک سوکت است که می‌توانید ارتباط CPU را به جریان بیندازید تا شروع به کار کردن بکند. از آنجایی که سوکت‌های AMD و اینتل نیز با هم تفاوت فاحشی دارند در هنگام خرید باید به انتخاب مادربورد نیز توجه داشته باشید که با cpu انتخاب شما همخوانی داشته باشد. به عنوان نمونه اگر از CPU ای‌ام‌دی استفاده کنید و مادربورد شما اینتل باشد باید بدانید که به کاهدان زده‌اید. یا باید cpu را تعویض کنید یا اینکه مادربورد خود را مناسب cpu انتخاب کنید.

پردازنده‌های اینتل دارای اتصالات تماسی هستند و به شکلی نرم می‌توانید cpu را روی مادربورد سوار کنید. اما در پردازنده‌های ای‌ام‌دی از پین‌های میخی متعدد استفاده شده که در سوراخ‌های سوکت مادربرد فرو می‌روند. تفاوت دیگر در نوع اتصال نیز به تعداد این اتصالات بر می‌گردد. بنابراین در هنگام خرید cpu مناسب ابتدا باید cpu خود را انتخاب کنید و سپس بر اساس آن مادربورد سازگار مناسب با cpu خود را خریداری کنید.

5. فناوری کدام نوع پردازنده مناسب است؟

درون هر پردازنده از ترانزیستورهای مختلفی استفاده شده است که به یکدیگر متصل هستند و با ایجاد اتصال وظیفه خود را انجام می‌دهند. هرچه تعداد ترانزیستورها بیشتر باشد باید شاهد قدرت بیشتری از cpu باشیم. البته این به این معنی نیست که پردازنده‌هایی با قدرت بالا حجم فیزیکی بالایی نیز داشته باشند، بلکه تولید کنندگان cpu تماس تلاش خود را می‌کنند که با طراحی ترانزیستورها کوچک و قرار دادن آنها در کنار یکدیگر که یک cpu را تشکیل می‌دهد حجم به نسبت یکسانی را در cpu های قدرتمند در مقایسه با cpu های با قدرت پایین داشته باشند.

امروزه هر دو شرکت اینتل و AMD از ترانزیستورهایی نانومتری در cpu خود استفاده می‌کنند که به لطف همین تکنولوژی توانسته‌اند بدون زیاد شدن حجم کلی cpu قدرت آن را بالاتر ببرند.

6. قدرت و عملکرد پردازنده چقدر مهم است؟

همانطور که در بالا هم اشاره کردم پردازنده‌ها بر اساس فرکانس با هم مقایسه می‌شدند اما با به وجود آمدن مفهوم هسته حال مقایسه بر اساس فرکانس و هسته انجام می‌گیرد. به عنوان نمونه یک cpu با فرکانس 3 گیگاهرتز که شامل چهار هسته است در مقایسه با یک پردازنده 3.3 گیگاهرتز که دارای دو هسته است قوی‌تر خواهد بود.

راهنمای خرید cpu مناسب - cpu اینتل بهتره یا amd

اگر به دنبال خرید یک CPU مناسب هستید که از نظر اقتصادی مشکلی با آن ندارید انتخاب cpu های شرکت اینتل می‌تواند بهترین انتخاب باشد. اما در صورتی که ملاک اقتصادی برای شما مهم است بهتر است از یک پردازنده AMD استفاده کنید. ملاک دیگری که می‌تواند روی خرید cpu مناسب موثر باشد، مصرف برق کمتر است. cpu های شرکت اینتل به لطف فناوری HT دارای مصرف برق کمتر و تولید حرارت کمتری هستند. هر چه میزان TDP یک پردازنده مرکزی که بر حسب وات محاسبه می‌شود کمتر باشد، مصرف برق کمتری خواهد داشت.

7. تاثیر رشته یا Thread در خرید cpu مناسب

رشته‌ها یا همان Thread ها در یک CPU مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها هستند که به سمت هسته‌ها فرستاده می‌شوند. معمولا در پردازنده‌های AMD شاهد این هستیم که هر هسته تنها از پس اجرای یک رشته در یک زمان برمی‌آید. اما بیشتر پردازنده‌های اینتل به دلیل داشتن ویژگی به نام Hyper Threading یا به اختصار HT می‌توانند توسط هر هسته، چندین رشته را به صورت هم‌زمان پردازش کنند. در این صورت به دلیل پردازش همزمانی که روی تعداد رشته بالاتر انجام می‌گیرد شاهد سرعت و قدرت بالاتر خواهید بود.

این فناوری از سال 2002 در پردازنده‌های اینتل به وجود آمده و باعث شد که تنها هسته‌های مورد نیاز برای انجام یک پردازش و وظیفه فعال شاند و باقی هسته‌ها به صورت خاموش باقی بمانند. در این صورت هر زمان که نیاز به هر هسته شود مجددا فعال شده و از آن استفاده خواهد شد. اگر بخواهیم توان پردازشی یک cpu مجهز به HT، را با یک cpu معمولی که فاقد این قابلیت است مقایسه کنیم باشد شاهد قدرت تقریبا دو برابری در آنها باشیم. البته ناگفته نماند که این قابلیت به تنهایی تضمین کننده‌ی بالا رفتن کارایی و قدرت cpu نیست و برنامه‌ها هم باید طوری برنامه نویسی شده باشند که بتوانند از این قابلیت سخت‌افزاری به خوبی استفاده کنند. به همین دلیل است که در مصرف برق هم به میزان قابل توجهی صرفه‌جویی می‌شود چرا که وقتی بخشی از هسته به حالت خاموشی برود مصرفی نخواهد داشت.

شرکت AMD نیز بعد از سال‌ها فناوری تقریبا مشابهی به نام Simultaneous Multi-Threading را در محصولات خود به کار گرفته که به همین شیوه عمل می‌کند اما گفته می‌شود که از نظر عملکرد به پای عملکرد HT اینتل نمی‌رسد.

امیدوارم که این مقاله مورد توجه و پسند شما قرار گرفته باشد و به کمک آن بتوانید با معیارهایی که می‌تواند روی انتخاب یک CPU مناسب تاثیر گذار باشد آشنا شده و از آن برای راهنمای خرید cpu به نحو احسن استفاده کنید. در صورتی که برای خرید cpu مناسب سوال یا مشکلی داشتید در بخش دیدگاه‌ها اعلام کنید.

عیسی نورانی

بیش از 10 سال است که بصورت تخصصی و حرفه ای در حوزه سئو و بهینه سازی سایت فعالیت می کنم. همچنین حدود 4 سال است که سئو و بهینه سازی سایت میزبان فا را بر عهده دارم.

‫9 دیدگاه ها

  1. خوب من درست نفهمیدم که کدام cpu بهتر و قوی تر است amd یا intel میشه بگوید کدام cpu بهتر است

  2. مشخصات كامل سيستم من بدين صورت هستش:

    Windows Version Microsoft Windows 7 (6.1) Ultimate Edition 64-bit Service Pack 1 (Build 7601)
    DirectX Version 11.0

    CPU Intel(R) Pentium(R) CPU G620 @ 2.60GHz (2 Cores)
    Current Processor Speed 2600MHz
    clock speed 2600.0 MHz
    FSB speed 100.0 MHz
    multiplier 26.0x
    Codename Sandy Bridge
    CPUID 6.A.7
    Extended CPUID 6.2A
    Core Stepping D2
    Technology 32 nm
    TDP Limit 65.0 Watts
    Tjmax 102.0 °C
    Core Speed 1596.2 MHz
    Multiplier x Bus Speed 16.0 x 99.8 MHz
    Stock frequency 2600 MHz
    Instructions sets MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, EM64T, VT-x
    L1 Data cache 2 x 32 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
    L1 Instruction cache 2 x 32 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
    L2 cache 2 x 256 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
    L3 cache 3 MBytes, 12-way set associative, 64-byte line size
    FID/VID Control yes

    Chipset
    Northbridge Intel Sandy Bridge rev. 09
    Southbridge Intel H61 rev. B3
    Graphic Interface PCI-Express
    PCI-E Link Width x16
    PCI-E Max Link Width x16
    Memory Type DDR3
    Memory Size 4 GBytes
    Channels Single
    Memory Frequency 532.1 MHz (1:4)
    CAS# latency (CL) 7.0
    RAS# to CAS# delay (tRCD) 7
    RAS# Precharge (tRP) 7
    Cycle Time (tRAS) 20
    Command Rate (CR) 1T

    Graphics Card NVIDIA GeForce 210 – 975MB Free Video RAM, 978MB Total 64bit
    Display adapter 0
    Board Manufacturer 0x0000 (0x0000)
    Revision B1
    Codename GT218
    Technology 40 nm
    Memory size 1024 MB
    PCI device bus 1 (0x1), device 0 (0x0), function 0 (0x0)
    Vendor ID 0x10DE (0x0000)
    Model ID 0x0A65 (0x0000)
    Performance Level 2D Desktop
    Core clock 405.0 MHz
    Shader clock 810.0 MHz
    Memory clock 405.0 MHz
    Performance Level 3D Applications
    Core clock 589.0 MHz
    Shader clock 1402.0 MHz
    Memory clock 500.0 MHz

    Memory Devices
    Number of Used Memory Devices 1
    DIMM1 on BANK1 4096 MB, 1067 MHz (Form Factor: DIMM, Manufacturer ID: Manufacturer1, Serial Number: SerNum1, Part Number: Array1_PartNumber1)
    OS accessible physical memory 4078 MB
    Commit limit 8154 MB
    Total virtual memory 2047 MB

    DMI Baseboard
    vendor ASUSTeK Computer INC.
    model P8H61-M LX
    revision Rev x.0x
    serial MT701A018700456

    DMI BIOS
    vendor American Megatrends Inc.
    version 0601
    date 08/31/2011
    ROM size 4096 KB

    هارد اینترنال Western Digital WD10EZEX Blue 2 TB 64MB Cache Internal Hard Drive

    پاور GigaByte Superb E570 80 Plus Power Supply

    البته با نوشتن قطعات خودم قصد تعویض cpu را دارم . زیرا وقتی دارم با 2 الی 3 برنامه مثل ورد، موسیقی و نرم افزار رایت یا هر نرم افزاری که در حین اجرا و کارکردن با هم هستم وقتی عملیات کپی، پیست را انجام میدهم ناگهان سیستم من آهسته رو به کندی میرود و عملیات کپی، پیست که برای مثال 3 الی 4 فایل را حجمی حدود 1 گیگ بوده قرار بوده 1 ساعته کپی شود زمانش طولانی شده و به 5 ساعت میرسد. و برنامه های در حال اجرا هم کند و متوقف میشود بطوریکه نفس سیستم من گرفته میشود و برای ادامه کار مجبور میشوم برنامه های کاربردی را ببندم و از 4 فایل کپی شده 2 فایل را متوقف و 2 فایل را برای کپی، پیست ادامه دهم.
    چون سی پی یو من ضعیف بوده قصد دارم قطعه مناسب و بالاتری را جایگزین نمایم. البته اگر cpu core i3 نباشد بهتر است چون هزینه آنرا ندارم. و قصد دارم این جایگزینی قطعه از سی پی یو از شرکت اینتل باشد بهتر است و یا اگر نشد در نهایت از شرکت ای ام دی که توان رقابت با اینتل را داشته باشد بهم معرفی کنید.
    البته سیستم من باهاش کار خانگی را انجام میدهم و زیاد اهل بازی نیستم که چند قطعه دیگر را بخواهم ادامه دهم.
    امیدوارم متوجه منظورم شده باشید که تعویض قطعه cpu به چه منظوری بوده است.
    پیشاپیش تشکر از شما عزیزان بابت پاسخگوئی تان.
    سپاس

  3. با سلام و خسته نباشید
    ضمن تشکر از مقاله ای که نگارش شده درخواست داشتم چنین مبحثی رو در مورد پردازنده های سروری منتشر کنید.
    هرچند مفاهیم یکسان می باشند اما از آنجایی که سرور ها کاربردهای متفاوت تری دارند با نرم افزارهایی بسیار پیچیده و سنگین تر
    خیلی ممنون خواهم شد اگر زحمت چنین مقاله را بکشید
    با تشکر

    1. سلام و احترام؛
      این مورد پیشنهادی رو در لیست مقالات قرار میدیم در صورت تایید چشم سعی میکنیم محتوای تخصصی برای این موضوع ارائه کنیم.

    1. سلام خسته نباشید بنده دوتا سیستم دارم وه با هم خریدم و ویندوز برنامه ها هم با هم نصب شده با درایوها و پیش نیاز ها
      سیستم ۱
      i7 9700k
      Rog z390e
      Ssd m2 256 adta
      Ram 16g 3200 corsir
      Tuf gtx 1650 d6 p
      Power 650 green
      سیستم دوم
      i5 9400f
      Tuf b360 pro
      Ssd m2 256 adta
      Ram 16 3200 corsir
      Tuf gtx 1650 d6 p
      Power 650 green
      این دو سیستم توی گیم با یک نت وصل میکنم سیستم اولی یه تاخیری ایجاد میکنه که پشت کاور هم ناک میشی درصورتی پینگ هر دو ۸۰ وه چک کردم دما پایین زیر ۶۰ وه کلا دراپ اف پی اس هم در کار نیست و اف پی اس بهتری هم میده در ضمن هر دو داری خنک کننده ابی ۲۴۰ دیپکول اگر راهنمایی چیزی به ضهنتون میرسه کمک کنید

  4. درود بی پایان به شما که مطالب خیلی مفید و جالب تهیه و نگارش کرده اید

    1. سلام روزبخیر؛
      خوشحالیم از مقاله رضایت داشتید.
      موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا